Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

25 Aralık 2017 Pazartesi

Optik Nevrit Nedir?

Optik nevrit nedir?

Optik nevrit, optik sinir iltihabıdır, sinir liflerinin bir demetidir ve gözle görme bilgilerini beyinden beyine iletir.

Optik sinir miyelin adı verilen yağlı bir madde ile kaplanır ve elektriksel uyarıların gözlerden beyine hızla ilerleyerek görsel bilgilere dönüştürülmesine yardımcı olur.
Optik sinir iltihaplandığında miyelin etkilenir veya hasar görür. Bu sinir lifleri boyunca beyne gönderilen görsel ipuçları sürecini bozar ve görme kaybına, göz hareketli ağrıya veya renk görme azalmasına neden olabilir.
Optik nevrit, beyin ve omurilikte sinirlere hasar veren ve iltihaba neden olan bir hastalık olan çoklu skleroz (MS) ile yakından ilişkili bir durumdur . Genellikle MS'in ilk belirtilerinden biridir.
Optik nevrit, lupus gibi diğer enfeksiyonlar veya bağışıklık bozuklukları ile de görülebilir .

belirtiler

Optik sinir görme bilgilerini retinadan beyne aktarır. Nefes aldığında geçici görme kaybına neden olabilir.
Optik sinir görme bilgilerini retinadan beyne aktarır. Nefes aldığında geçici görme kaybına neden olabilir.

En yaygın optik nörit belirtileri şunlardır:
·         Görme kaybı : Bu semptom genellikle bir gözünde oluşur; hafif bulanıklık veya kör nokta ile körlüğün tamamlanması arasında değişir. 2 haftaya kadar sürebilir.
·         Göz çevresindeki ağrı : Göz hareketi daha da kötüleştirebilir.
·         Renkli Görme Kaybı : Bazı insanlar normal renklerden daha fazla canlı gösterebilirken, bazı insanlar renkleri ayırt edemeyebilir.
·         Yanıp sönen veya titreyen ışıklar : Bu belirti göz hareketiyle oluşur.
·         Kötü görme : Isı veya egzersiz nedeniyle vücut ısısında bir artış bu görme değişikliğine neden olabilir.

tedavi

Optik nevritte sigara içmekten kaçınmanız önerilir.
Optik nevritte sigara içmekten kaçınmanız önerilir.

Görme kaybı genelliklegeçicidir . Normalde birkaç hafta veya ayda kendiliğinden gelişir, böylece hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Bununla birlikte, bazı durumlarda görme kaybı kalıcı olabilir.
Semptomlar şiddetli ise, örneğin her iki göz de etkilenirse doktorlar steroidler reçete edebilir. Steroidler gelmiş bulunmuş optik nevrit gelen kurtarma hızlandırmak için, ancak gözleri kurtarmak ne kadar iyi etkilemez.
Bununla birlikte, steroidleri uzun vadeli olarak almak yüksek kan şekeri, kilo artışı ve kemik sorunları gibi yan etkilere yol açabilir.
Optik nevritte yardımcı olmak için evde atılabilecek diğer adımlar şunları içerir:
·         sağlıklı yemek yeme
·         çok su içmek
·         sigarayı bırakmaktan kaçınma
·         sıcak duşlardan kaçınma ve güçlü egzersiz

Nedenler

Bilim adamları optik nöritin nedeninin ne olduğunu bilmiyorlar. Bazı bilim adamları, bunun yerine bakteri, virüs ve diğer yabancı proteinlere saldırarak enfeksiyonla savaşan bağışıklık sistemi, bunun yerine miyelin kılıfını hedef aldığında ortaya çıktığını düşünüyor.
MS gibi otoimmün hastalıklar, beyindeki ve omuriliğindeki sinir liflerini kaplayan miyelin tabakası hasar gördüğünde ortaya çıkar. Bu kas kontrolünü, dengeyi, görmeyi etkiler ve uyuşukluğa neden olabilir.
Optik nevrit hastaları, 15 yıl içinde MS gelişme şansının yüzde 50'ye kadar varır .
Yetişkinler veya çocuklar optik sinirlerden birinde veya her ikisinde optik nevrit geliştirebilirler. Durum tipik olarak 20-50 yaş arasındaki insanları etkiler ve beyaz kadınlar arasında daha sık görülür.
Nöromyelitis optika , optik nevrite bağlı başka bir otoimmün hastalıktır. Optik sinir iltihabı gibi, optik sinir ve omurilikte iltihaplanma meydana gelir, ancak MS'in yaptığı gibi beyindeki sinirlere zarar vermez.
Nöromyelitis optik hastaları ekstremitelerde zayıflık veya felç, görme kaybı ve mesane ve bağırsak fonksiyonlarında bozulma eğilimindedir.
Kinin ve bazı antibiyotikler gibi uyuşturucular , görme kaybı gibi optik nevrite benzer belirtilerin görülmesi ile ilişkilendirilmiştir.
Bazı farklı hastalıkların da optik nevrite neden olduğuna inanılmaktadır. Bunlar arasında şunlar bulunur:
·         Lyme hastalığı frengi ve kedi çizik ateşi gibi bakteriyel enfeksiyonlar
·         kızamık , kabakulak ve uçuk gibi viral enfeksiyonlar
·         lupus
·         sarkoidoz

Teşhis

MRI taraması, MS'i teşhis etmeye yardımcı olabilir.
MRI taraması, MS'i teşhis etmeye yardımcı olabilir.

Optik nevriti teşhis edebilen göz doktoru ya göz hekimidir. Renkli görmeyi, gözlerin ışığa nasıl tepki verdiğini ve gözün grafiklerdeki harfler gibi ne kadar iyi görebildiğini kontrol etmek için testler gerçekleştirebilirler.
İlk defa optik nevrit belirtileri gösteren insanlar optik sinir ve beyin görüntüleme testlerinden geçebilir.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması veya manyetik rezonans görüntüleme ( MR ) taraması, doktorların kişinin MS olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir. Beyindeki lezyonların varlığı MS'in bir işaretidir.
Bir göz doktoru ayrıca optik koherens tomografi (OCT) taramasını önerebilir. Bir OCT, retinanın kesit resimleri çekmek için ışık dalgalarını kullanan invaziv olmayan bir testtir. Bu yöntem, göz doktorunun, retina katmanlarının her birini teşhis etmeye yardımcı olan bir şekilde görmesini sağlar.

İyileşme süresi

Çoğu insan , optik sinir iltihabı ölünce birkaç hafta boyunca tedavi görmeden iyileşir . Bu, optik nevritin başka bir altta yatan durumla bağlantılı olmadığı durumlarda geçerli olma eğilimindedir.
Tam kurtarma işlemi daha uzun sürebilir. Bazı durumlarda, ilk belirtiler göründükten sonra bir yıla kadar sürebilir.
Görme normale dönse de, hafif görme değişiklikleri kalabilir. Bu değişiklikler, belirli renkleri ayırt etme zorluğunu veya derinlik algısı ile zorluk içeriyor.
Bununla birlikte, bazı durumlarda, görme kaybı kalıcı olabilir.

Görünüm

Bir kişinin vizyonu normale döndükten sonra, insanlar tekrar optik nevrit alabilir. Zaten MS sahibi kişiler için durum böyle.
Belirtiler geri gelirse, hemen bir doktora danışılmalıdır. Tekrarlayan semptomlar için anında tedavi , gelecekte optik nevrit ataklarını önlemeye yardımcı olabilir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica