Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

10 Ocak 2018 Çarşamba

Kronik Sinüzit Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sinüzit, sinüslerde ağrı, basınç ve şişmeye neden olan iltihaptır. Kronik sinüzit, genellikle 12 haftadan uzun süren, uzun süren sinüzittir.
Genellikle bir sinüs enfeksiyonuna bağlı akut sinüzitten farklı olarak , kronik sinüzit genellikle bakterilerden kaynaklanmaz ve antibiyotikler gibi standart tedavide her zaman daha iyi olmaz .
Kronik sinüzit bazen kronikrinosinüzit olarak adlandırılır .
Kronik sinüzit hakkında hızlı bilgiler:
·      Kronik sinüzit tedavisi alttaki nedene bağlıdır.
·      Alerjisi olan ve astımı olan insanlar kronik sinüzitten daha savunmasız olabilir.
·      Bazı ev ilaçları kronik sinüzitleri önleyebilir veya kötüleşmesini önleyebilir.
·         belirtiler
Sinüzit, burun kenarlarında ağrılı veya rahatsız edici bir basınç ve sıkışıklık hissi de dahil olmak üzere bir dizi belirtiye neden olabilir.
Sinüzit, burun kenarlarında ağrılı veya rahatsız edici bir basınç ve sıkışıklık hissi de dahil olmak üzere bir dizi belirtiye neden olabilir.

·         Sinüsler yüzün kemiklerinin arkasında nemli, oyuk boşluklardır . Genellikle burnu boşaltırlar.
·         Burunları tıkayan bir enfeksiyon, şişme, tahriş veya alerjik reaksiyon gibi nedenlerle sinüsler boşalamadığında, mukus ve diğer sıvı, pus dadahil olmak üzere , sinüslerde sıkışmış olarak kalır.
·         Bu sinüslerin şişmesine ve tahriş olmuş veya enfekte olmasına neden olabilir. Bu iltihapsinüzit olarak adlandırılır.
·         Akut sinüzit genellikle soğuk algınlığı veya hafif bir enfeksiyondan kaynaklanır ve genellikle 10 gün içinde ortadan kaybolur. Akut sinüzit olan bazı insanlar antibiyotik gerektiren bir infeksiyon geliştirir .
Kronik sinüzit genellikle 10 günden daha uzun sürer, ancak semptomlar aynıdır. Bunlara şunlar dahildir:
·         gözlerin üstündeki ağrı ve basınç, burun kenarları boyunca ve yanakların arkasında
·         burundan boşalan yeşil veya sarı mukus
·         sıkışık hissetmek
·         burun veya boğaz ağrısı
·         ateş
·         tıkanıklık yüzünden uyku zorluğu
·         sık sık hapşırma
Tedavi seçenekleri nelerdir?
Doktorlar şimdi kronik sinüzitin astım ve alerjilere benzer bir inflamatuvar bozukluk olabileceğine inanıyorlar . Bazı tedavi seçenekleri arasında şunlar bulunur:
·         Antibiyotikler : Doktorlar hâlâ antibiyotiklerin kronik sinüzit için bir tedavi olarak rolünü kabul etmese de, bazı insanlar potasyum klavulanatlıamoksisilininyardımcıolabileceğini düşünebilir. Bazen doktorlar diğer antibiyotikleri reçete edebilirler.
·         Burun kortikosteroidleri : Bu steroid ilaçlar vücudun iyileşmesine, iltihaplanmanın azalmasına ve semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bazı insanlar steroidlerle yan etkiler yaşarlar, bu nedenle yararları ve riskleri hakkında bir doktorla konuşmak çok önemlidir.
·         Ameliyat : Kronik sinüzit olan bazı insanların sinüslerini temizlemek için ameliyat yapılması gerekebilir. Bu bazen doktor ofisinde gerçekleşen bir balon genişlemesi ile başarılabilir. Eğer bu başarısız olursa, sinüslerin çıkarılması gerekebilir.
·         Burun sulama : Bu, sinüsleri temizlemek için reçetesiz bir tedavi yöntemidir. Salin spreyleri, neti kapları ve sinüsleri suyla yıkayan diğer cihazlar herhangi bir enfeksiyonun temizlenmesine ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir.

Nedenler


Kronik sinüzitin en yaygın nedenleri şunlardır:
·         Sinüslerin boşalmasını önleyen bir tıkanma: Burun veya yüzün zarar görmesi, burun polipleri ve tümörler veya kronik enfeksiyon nedeniyle olabilir. Sapanmış bir septum olan insanlarda kronik sinüzit gelişme olasılığı daha yüksektir.
·         Alışılmadık bir enfeksiyon : Sinüslerde birçok enfeksiyon geleneksel antibiyotiklerle temizlenir. Bununla birlikte, fungal enfeksiyonlar ve antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar gibi bazı enfeksiyonlar, konvansiyonel antibiyotik tedavisi ile kaybolmazlar.
·         Biyofilmler : Bir biyofilm, dişlerin plakalarına benzer kalın bir film oluşturan bir bakteri kolonisidir. Biyofilmlerden kurtulmak zordur, ancak hem burun sulama hem de cerrahi gibi sinüsleri temizleme stratejileri yardımcı olabilir.
·         Tahriş edicilere ve alerjenlere maruz kalma : Alerjisi olan astımlı kişilerin kronik sinüzit gelişme olasılığı daha yüksektir, çünkü bu koşullar burun pasajlarında ve sinüslerde basınç ve tahrişi artırabilmektedir. Alerjisi olan kişiler ve astım, ikinci el dumana, nazal alerjenlere, toz parçacıklarına, hava kirliliğine ve diğer tahrişe neden olabilir.
·         Bağışıklık sistemi sorunları : Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar vücudun enfeksiyonlarla ve inflamasyonla savaşmasını daha da zorlaştırıyor. Kistik fibroz hastaları özellikle kronik sinüzitten etkilenebilir. HIV gibi bağışıklık sistemi hastalıkları da suçlu olabilir.
Evde çare var mı?
Sinüzit semptomları bir haftadan uzun süre devam ederse, altındaki nedeni belirlemek için bir doktora danışılması önerilir.
Sinüzit semptomları bir haftadan uzun süre devam ederse, altındaki nedeni belirlemek için bir doktora danışılması önerilir.

Ev ilaçları şunları içerir:
·         Bakteri ve mantarların yayılmasını önlemek için ellerinizi sık sık yıkayın.
·         Klima cihazında bir HEPA hava filtresi kullanılması ve geceleri camları kapalı tutması.
·         Pencereleri yukarıya sürdürün ve havalandırma açık.
·         Hava kirliliği yüksek olan zamanlarda dışarıya çıkmaktan kaçınma.
·         Çim biçmekten kaçınmak veya özellikle alerji mevsimi süresince bir yaprak üfleyici kullanmak.
·         Mümkün olduğunca allerjenlerden kaçınmak.
·         Mevsimsel alerjileri bir doktorun önerdiği şekilde tedavi etmek,
Aşağıdaki stratejiler sinüzit ağrısı ile yardımcı olabilir ve enfeksiyonun süresini kısaltabilir:
·         Her gün birkaç kez burun ve sinüsleri bir salinli durulama veya neti potuyla durulayın.
·         Sinüslerde tıkanıklığı ve mukusu gevşetmek için buharın teneffüs edilmesi.
·         Sinüsleri hafifçe masaj yaparak sıvıyı gevşetin ve basıncı düşürün.
·         Bol su içmek. Dehidrasyon , vücudun enfeksiyonla savaşmasını ve sinüsleri temizlemesini zorlaştırabilir.
·         Sinüslerde basıncı düşürmek için bir dekonjestan alınması. Asetaminofen ve ibuprofen gibi tezgah üstü ağrı kesiciler ağrıya yardımcı olabilir ve ateş düşebilir.
Komplikasyonlar
Sinüzit, kronik biçimde bile olsa, tipik olarak tehlikeli değildir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, altta yatan ciddi bir duruma işaret edebilir. Bir doktor nedeni belirlemeye yardımcı olabilir; bu nedenle sinüs ağrısı veya basıncı bir veya iki haftadan uzun sürerse bir doktora görünün.
Sinüzitin en sık görülen komplikasyonu sinüslerde ya da çevredeki yapılardaki bir enfeksiyondur. Tedavi edilmeyen bir enfeksiyon yayılabilir ve ciddi hastalıklara neden olabilir.
Nadiren, kronik sinüzit diğer komplikasyonlara neden olabilir . Bunlara şunlar dahildir:
·         azalmış koku duyusu
·         burun veya sinüsleri bloke edebilen mukustan yapılmış bir kist mukosel
·         gözler, burun veya hatta beyindeki enfeksiyonlar

Görünüm

Kronik sinüzit tedavisi zor olabilir. Birçok doktor şimdi bunu kronik bir durum olarak görüyor ve geliyor.
Altta yatan neden olan sinüzitin belirlenmesi ve tedavisi, iltihap uzunluğunu azaltabilir ve geri gelmesini önleyebilir. Kronik sinüziti olan insanlar alerjisyen, kulak, burun ve boğaz uzmanlarından tedaviye ihtiyaç duyabilirler.
Alerjiler ve astım tedavisi ve alerjenlerden kaçınarak iyi öz bakım, başka bir sinüzit olasılığını azaltabilir. Bununla birlikte, daha önce kronik sinüzit geçiren insanlar bunu tekrar geliştirme riski taşıdıklarını bilmelidirler.

Kronik sinüzit yoğun şekilde ağrılı olabilir. Bu durumdaki insanlar haftalarca hasta hissedebilir ve gündelik hayata katılmak için mücadele edebilir.
Bir uzmanın tıbbi yardım talep etmesi yardımcı olabilir, bu nedenle bir doktorun sinüzit bulguları için görünmesi gerekir. Bir doktorun sinüsleri görmesine yardımcı olan teşhis testleri altındaki nedeni belirleyebilir ve doğru tedaviyi reçete etmede yardımcı olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica