Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

30 Kasım 2017 Perşembe

Crohn Hastalığı Nedir? Belirtileri Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Crohn hastalığının belirtileri nelerdir?
chorn hastalığı

Crohn hastalığının belirtileri sıklıkla kademeli olarak gelişir. Belirli belirtiler de zamanla kötüleşebilir.
Her ne kadar mümkün olsa da belirtilerin aniden ve çarpıcı bir şekilde gelişmesi enderdir.
Crohn hastalığının en erken belirtileri aşağıdakileri içerebilir:
  • ishal
  • karın krampları
  • dışkıda kan
  • ateş
  • yorgunluk
  • iştah kaybı
  • kilo kaybı
  • bağırsak hareketi sonrasında bağırsaklarınız boş olmadığı hissi
  • bağırsak hareketlerine sıklıkla ihtiyaç duymak
Bazen, bu semptomların gıda zehirlenmesi, mide bulantısı veya mide bulantısı veya alerji gibi başka bir durumun belirtileri için yanlış yapılması mümkündür. Bu semptomlar devam ederse doktora görünmelisiniz.
Hastalık ilerledikçe semptomlar daha şiddetli hale gelebilir. Bu semptomlar şunları içerebilir:
  • Anüsün yakınında ağrı ve drenaja neden olan bir perianal fistül
  • ağızdan anusa kadar herhangi bir yerde ortaya çıkabilen ülserler
  • Eklemlerin ve cildin iltihaplanması
Erken teşhis ve teşhis, ciddi komplikasyonları önlemenize ve erken tedaviye başlanmanıza yardımcı olabilir.

Crohn hastalığı nedir?

crohn hastalığı nedir ?

Crohn hastalığı inflamatuvar bağırsak hastalığının bir türüdür. Birçok olarak 700.000 Amerikalının Crohn hastalığı var.
Bu hastalık hakkında daha fazla araştırma gereklidir. Araştırmacılar, nasıl başladığı, kimin gelişme ihtimali yüksek veya en iyi şekilde nasıl tedavi edileceğinden emin değildir. Son otuz yılda tedavideki büyük gelişmelere rağmen, Crohn hastalığı için herhangi bir tedavi mevcut değildir.
Crohn hastalığı en sık ince bağırsakta ve kalın bağırsakta görülür. Hastalık gastrointestinal sisteminizin herhangi bir parçasını, ağzınızdan anüsünüze kadar etkileyebilir. Hastalık, GI sisteminin bazı bölümlerini içerebilir ve diğer kısımları atlayabilir.
Bazıları hafif veya rahatsız edici olabilir, başkaları için acı verici ve zayıflatıcı olabilir. Belirtiler değişir ve zaman içinde değişebilir. Bazı insanlarda, hastalık hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.
Crohn hastalığı olan insanlar için diyet önerileri
Crohn hastalığı olan bir kişi için geçerli olan bir diyet planı, başka biri için geçerli olmayabilir. Bunun nedeni, hastalığın farklı insanlardaki gastrointestinal sistemin farklı alanlarını içermesidir. Size en uygun olanı bulmak önemlidir. Diyetinizdeki ve yaşam tarzınızdaki değişiklikler belirtilerin tekrarını azaltmanıza ve şiddetini azaltmanıza yardımcı olabilir.
Crohn hastalığınız varsa, şunları yapmalısınız:

Lif alımını ayarla

Bazı insanlara yüksek lifli, yüksek proteinli bir diyet gerekir. Diğerleri için, meyve ve sebzeler gibi yüksek lifli gıdalardan ekstra gıda kalıntısı varlığı, GI kanalını daha da kötüleştirebilir. Bu durumda, az kalmış diyetlere geçmeniz gerekebilir.

Yağ alımını sınırla

Crohn hastalığı, vücudunuzun yağları parçalama ve emme kabiliyetine müdahale edebilir. Bu fazla yağ ince bağırsağınızdan kolonunuza geçecektir. Bu ishale neden olabilir.

Süt alımınızı sınırlandırın

Laktoz intoleransınız olmayabilir, ancak Crohn hastalığınız varsa vücudunuz benzer bir şekilde tepki verebilir. Sütten yararlanma, bazı insanlar için karın ağrısı, karın krampları ve diyare ile sonuçlanabilir.

Su iç

Crohn hastalığı vücudunuzun suyu sindirim sisteminizden "geri dönüştürme" yeteneğini etkileyebilir. Bu dehidrasyona neden olabilir. İshaliniz varsa dehidrasyon riski özellikle yüksektir.

Alternatif vitamin ve mineral kaynakları düşünün

Crohn hastalığı gıdalardaki besin maddelerini düzgün bir şekilde absorbe etme bağırsaklarınızı etkileyebilir. Besin değeri yüksek gıdalar yemek yeterli olmayabilir. Multivitaminlerin kullanımı hakkında doktorunuzla konuşun ve onlara sizin için doğru olup olmadıklarını sorun.
İhtiyacınıza en uygun olanı bulmak için doktorunuzla birlikte çalışın. Sizi bir diyetisyene veya beslenme uzmanına yönlendirebilirler. Birlikte, diyet kısıtlamalarını belirleyebilir ve dengeli bir diyet için kılavuz oluşturabilirsiniz

Crohn hastalığı için tedavi


Crohn hastalığı için bir tedavi mevcut değildir, ancak yönetilebilir olabilir. Çeşitli tedavi seçenekleri semptomların şiddetini ve sıklığını azaltabilir.

İlaçlar

Crohn hastalığını tedavi etmek için dörtten fazla ilaç sınıfı kullanılır. Birinci basamak tedaviler anti-inflamatuar ilaçları içerir. Daha gelişmiş seçenekler arasında, hastalığı tedavi etmek için vücudun bağışıklık sistemini kullanan biyolojik maddeler yer alıyor.

Diyet değişiklikleri

Gıda Crohn hastalığına neden olmaz, ancak hastalık falanları tetikleyebilir. Kesin bir teşhise sahip olduğunuzda, doktorunuz büyük olasılıkla kayıtlı bir diyetisyenle (RD) randevu almanızı önerir. Bir RD, gıdaların belirtilerinizi nasıl etkilediğini anlamanız sürecinde size rehberlik edecektir.

Başlangıçta, sizden bir gıda günlüğü tutmalarını isteyebilirler. Bu yiyecek günlüğü, yediğinizi ve nasıl hissettirdiğini ayrıntılarıyla gösterecektir. Bu bilgileri kullanarak, RD size uyulması gereken kuralları belirleyecektir. Bu beslenme ve diyet değişiklikleri, yiyeceğiniz yiyeceklerden beslenmenizi sağlarken, aynı zamanda gıdaların neden olabileceği yan etkileri de sınırlar. cerrahlık

Daha az invaziv tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarınızı değiştirmez veya iyileştirmezse ameliyat gerekebilir. Ameliyat sırasında, doktorunuz sindirim sisteminizin hasarlı bölümlerini çıkaracak ve sağlıklı bölümleri yeniden kuracaktır.
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit (UC) iki tip inflamatuvar kase hastalığına (IBD) sahiptir. Aynı özelliklerin çoğuna sahiptirler ve insanlar onları birbirlerine karıştırabilir.
Ortak olarak aşağıdaki özelliklere sahiptir:
  • Hem Crohn hastalığı hem de UC'nin ilk bulguları ve belirtileri çok benzer. Bu semptomlar diyare, karın ağrısı ve krampları, rektal kanama, ateş ve yorgunluğu içerir.
  • Hem UC hem de Crohn hastalığı, 15 ila 35 yaşları arasındaki kişilerde ve aile öyküsü olan her iki IBH hastasında daha sık görülür.
  • UC ve Crohn hastalığı erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkiler.
  • Yıllardır süren araştırmalara rağmen, bilim adamları hala hastalıkların nedenini bilmiyorlar. Her iki durumda da, aşırı aktif bir bağışıklık sistemi muhtemelen suçludur, ancak diğer faktörler rol oynayabilir.
İşte onların farklılıkları:
  • UC yalnızca kolonu etkiler. Crohn hastalığı gastrointestinal sisteminizin herhangi bir parçasını, ağzınızdan anüsünüze kadar etkileyebilir.
  • UC yalnızca kolonunuzdaki en derin dokuyu etkiler. Crohn hastalığı barsak dokusunun tüm katmanlarını etkileyebilir.
UC sadece bir tür kolittir. Birkaç başka tip kolit var. Tüm kolit biçimleri UC ile aynı şekilde bağırsak iltihaplarına ve hasarlarına neden değildir.
Crohn hastalığına neden olan nedir?
Crohn hastalığının nedeninin net olmadığı belli. Bununla birlikte, şu unsurları alıp almadığınızı etkileyebilir:
  • bağışıklık sistemi
  • senin genetik
  • senin çevrenin
Kadar yüzde 20 Crohn hastalığı olan kişilerin de hastalığı olan bir ebeveyn, çocuk veya kardeş var.
Bazı şeyler semptomlarınızın şiddetini etkileyebilir. Bu içerir:
  • sen sigara içersin mi
  • yaşınız
  • stres seviyeleri

Crohn hastalığı için ilaç

Crohn's tedavisinde çeşitli ilaç türleri mevcuttur. Birinci basamak tedaviler anti-inflamatuar ilaçları içerir. Daha gelişmiş seçenekler arasında, hastalığı tedavi etmek için vücudun bağışıklık sistemini kullanan biyolojik maddeler yer alıyor.
İhtiyacınız olan hangi ilaçlar ile doktorunuzun hangi tedaviyi kombine edebileceği belirtilerinize, hastalık öykünüze ve durumunuzun şiddetine bağlıdır

Antienflamatuar ilaçlar

Doktorların Crohn tedavisinde kullandığı iki iltihap önleyici ilaç türü oral 5-aminosalisilat ve kortikosteroidlerdir. Anti-inflamatuar ilaçlar genellikle Crohn hastalığı tedavisinde insanlara ilk ilaçtır. Bu ilaçları kullananlar genellikle seyrek görülen hafif ateş bulguları ile hafif semptomlara sahiptirler.

immunomodulators

Aşırı aktif bir bağışıklık sistemi Crohn hastalığının semptomlarına yol açan iltihaba neden olur. İmmünomodülatörler inflamatuar cevabı azaltabilir ve bağışıklık sisteminizin reaksiyonunu zayıflatabilir.

Antibiyotikler

Bazı doktorlar, antibiyotiklerin Crohn semptomlarının bazılarını ve buna yol açabilecek bazı tetikleyicileri azaltabileceğine inanıyorlar. Örneğin, antibiyotikler drenajı azaltabilir ve Crohn'un neden olduğu fistülleri iyileştirebilir. Antibiyotikler aynı zamanda iltihaplanmaya katkıda bulunan bağırsakta bulunan herhangi bir yabancı veya "kötü" bakteri öldürürler.

Biyolojik terapiler

Şiddetli Crohn hastanız varsa, doktorunuz hastalıktan kaynaklanabilecek enflamasyon ve komplikasyonları tedavi etmek için bir dizi biyolojik terapi deneyebilir. Biyolojik terapiler, iltihabı tetikleyebilecek spesifik proteinlerin büyümesini durdurabilir.
Crohn hastalığının teşhisi
Tek bir test sonucu doktorunuzun Crohn hastalığını teşhis etmesini sağlayamaz. Doktorunuz semptomlarınızın olası diğer nedenlerini ortadan kaldırarak başlayacaktır. Bir Crohn hastalığı tanısı yapmak, bir eliminasyon sürecidir.
Doktorunuz teşhis yapmak için çeşitli testler uygulayabilir:
  • Kan tahlili, doktorunuza anemi gibi potansiyel problemlerin bazı göstergelerini bulmasına yardımcı olabilir.
  • Bir dışkı testi doktorunuzun dışkıda kan tespit etmesine yardımcı olabilir.
  • Doktorunuz, üst gastrointestinal yolunuzun iç kısmını daha iyi görmek için bir endoskopi isteyebilir.
  • Doktorunuz bağırsağınızın alt yarısını incelemek için kolonoskopi yapabilir.
  • CT taramaları ve MR'lar gibi görüntüleme testleri doktorunuza ortalama bir X-ray'den daha ayrıntılı bilgi verir. Her iki test de doktorunuzun dokularınızın ve organların belirli alanlarını görmesini sağlar.
Doktorunuz gerekli testleri tamamladığında ve semptomlarınızın diğer muhtemel nedenlerini ortadan kaldırdıktan sonra Crohn hastalığı teşhisine karar verebilirler. Doktorunuz hastalıklı dokuyu aramak ve hastalığın nasıl ilerlediğini belirlemek için bu testleri birkaç kez isteyebilir.
Crohn hastalığı için doğal tedaviler
Çoğu kişi, Crohn hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli hastalıklar ve hastalıklar için tamamlayıcı ve alternatif tıp (CAM) kullanmaktadır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi bu ilaçların çoğunu onaylamadı, ancak birçok kişi ana tedavilere ek olarak bunları kullanıyor.
Crohn hastalığı için popüler alternatif tedaviler şunları içerir:
  • Probiyotikler, canlı bakterilerdir ve vücudunuzdaki iyi bakterileri değiştirip yeniden inşa etmenize yardımcı olabilir. Probiyotikler aynı zamanda mikroorganizmaların bağırsağınızın doğal dengesini bozmasını ve Crohn'un parlamasına neden olmasını önleyebilir.
  • Prebiyotikler kuşkonmaz, enginar ve pırasa gibi bitkilerde bulunan yararlı bakterilerdir. Bunlar ayrıca bağırsağınızdaki iyi bakterilerin arzını artırmaya yardımcı olabilir.
  • Balık yağı omega-3 bakımından zengin ve Crohn hastalığı olan insanlar için olası bir tedavi olarak bazı umut verici sonuçlar verdi.
  • Çoğu kimse belli şifalı otların, vitaminlerin ve minerallerin Crohn hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli hastalık belirtilerini tedavi ettiğini veya hafiflettiğini düşünüyor.
  • Akupunktur birçok koşul için alternatif bir tedavidir. Parlamaları ve semptomların ciddiyetini azalttığı gösterilen stresin hafifletilmesine yardımcı olabilir.
  • İnsanlar aloe vera bitkisinin anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğuna inanıyorlar. Enflamasyon, Crohn hastalığının en önemli bileşenlerinden biri olduğu için insanlar bunu doğal bir anti-inflamatuar olarak kullanıyor.
Herhangi bir CAM tedavisi kullanıyorsanız doktorunuza bildirin. Bu tedavilerin bazıları doktorunuzun sizin için yazdığı ilaçların veya diğer tedavilerin verimliliğini olumsuz yönde etkileyebilir. Bazı durumlarda, bir etkileşim tehlikeli, hatta hayati tehlike oluşturabilir. Geleneksel tedaviler olmasalar bile, aldığınız tüm tedavileri doktorunuza bildirin.
Crohn hastalığı türleri nelerdir?
Crohn hastalığının beş farklı türü var. Bunlar aşağıdakileri içerir:
  • Gastroduodenal Crohn hastalığı mide ve bağırsağınızın ilk kısmı olan duodenumu etkiler. Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 5'inde bu tür var.
  • Jejunoileit, bağırsaklarınızın ikinci bölümünde, jejunum olarak adlandırılır. Bu tip , Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 5'ini etkiliyor .
  • Ileitis, ince bağırsağın veya ileumun son kısmında iltihaplanma. Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30'unun bu durumu var.
  • İleokolit, ileum ve kolonu etkiler, en sık görülen Crohn türüdür. Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 50'si bu tipte.
  • Crohn hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 20'sinde sadece kolonu etkileyen Crohn kolitleri var. Hem ülseratif kolit hem de Crohn kolitleri sadece kolonu etkiler, ancak Crohn kolitleri de kolondaki hastalıklı dokuların yamalarını oluşturur.


v

2 yorum:

  1. PROPOLİSİN FAYDALARI.
    Propolis Yüzyılın mucizesidir. İltihap ve Yaraların iyileşmesini 4 kata kadar hızlandırır.
    Propolis in,doğadaki,en güçlü antibiotikten 100 misli daha güçlü olduğu bilimsel olarak ıspatlanmıştır,
    Çok güçlü antioksidandır.Doğada ki en güçlü en üstün antienflamatuar (iltihap giderici) dir,Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
    (Gastrit,(Helicobacteryflory)Bağırsak Paraziti, ülser, mide iltihabı..vs).Bağışıklık sistemi bozukluklarını düzeltir.İltihaplanmaların her
    türü için,doğadaki en güçlü antienflamatuar maddedir.Ülseratif Kolit ve Crohn için en etkin,kalıcı,kesin,yanetkisiz,güvenilir
    çözümdür.Ülserlilere,Akut ve kronik kolite super etkin devadır. Tüm doğal ürünlerde olduğu gibi Propoliste de,işlenmiş endüstriyel
    ürünlerden ziyade,doğal ham Propolis kullanımı tedavide etkinliği arttırır.
    Erzurum Ziraat Mezunu 34 yıllık Apiterapist ve İmmunoterapistim ,Organik sertifikalı ürün temini ve
    kullanım yöntemleri için 05324063215 ve 05050658499 nolu telefonlarımdan ve Whatsapp tan ulaşabilirsiniz.
    Saygılarımla, Kadir Onay

    YanıtlaSil
  2. Brezilyada bir üniversitede propolis ile ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olanlar
    üzerinde çok geniş bir deney yapılarak Propolisin bu hastalığa tedavi ettiği kanıtlanmıştır araştırmanın çevirisini
    yayınlıyorum diliyenler aşağıdaki linkten araştırmanın tamamına ulaşabilirler.Yıllardır Propolisin iltihaplı bu tür
    hastalıkların bir numaralı tedavi edici unsuru olduğu biliniyordu, bu araştırmada bizi doğrulamış oldu.
    Propolis içerisindeki flavonoidlerin içeride ve dışarıda antimikrobiyal ve anti-inflamatuar olduğunu biliyorduk,Crohn
    hastalığının ve ülseratif kolitin Propolis tedavisi ile ilgili çalışmaları bulmuştuk.Crohn hastalığı (CD) ve ülseratif kolit
    (UC) inflamatuar bağırsak hastalığının (IBD) iki büyük tipini temsil eden kronik idiyopatik inflamatuar bozukluklardır.
    Bu hastalıklar gastrointestinal sistemi etkiler ve seyrini değiştirme dönemleri remisyon ve flare-up ile karakterizedir.
    2013 yılında CrohnHastalığı üzerinde bir çalışma yapılmıştır. İki grup tedavi edildi – bir tanesi Propolis
    diğer grup ise mesalazin lavmanları ile. Propolis uygulamasından on iki gün sonra % 80’inde iltihaplanma
    azaldı,% 60’ı orta derecede sızıntı,% 20’sinde hafif infiltrat vardı. Şu anda mesalazine ile tedavi edilenlere % 60 oranında
    yoğun infiltratlar,% 20’sinde hafif infiltratlar,% 20’sinde artık iltihap görülmedi.Bu sonuçlar, Propolis tedavisinin terapötik
    etkisinin yüksek olduğunu, ancak kapsamının daha geniş olduğunu,düşündürmektedir. Mesalazine’in anti-inflamatuar etkisi,
    yalnızca kendisine iyi cevap verenlerde(tedavi verilen nüfusun yarısından azında) daha az ve daha etkisizdi. Enflamasyon,
    her iki ilaca 12 gün tedaviden sonra da devam etti.İndükte kolit olanlar ayrı ayrı ve birlikte propolis ve mesalazine ile tedavi edildi.
    Bilim adamları,Propolisin Crohn tedvisinde son derece etkili olduğu sonucuna vardı. Propolisin anti-enflamatuar etkisi, inflamasyonun azalmış
    yoğunluğu ile kistlerin ve apselerin sayısındaki azalma ile gösterildi. Ayrıca, Propolis in,Ülseratif kolit tedavilerinde kullanıldığında,
    son derece etkili olduğunu keşfettiler.Deneysel Olarak İndüklenen Kolitin Tedavisinde Propolisin kullanımı bu sitede bulunabilir:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/mıPMC3786476/
    Netice olarak,Ülseratif kolit ve Crohn gibi inflaasyonel ve enfeksiyonelrahatsızlıkların modern tıp ta
    çeşitli ilaçlar ve antibiyotik lerle tedavilerinin olmadığı artık herkesçe bilinmektedir.Yüzyıl ın mucize ilacı olan Propolis tüm bu hastalıkları
    en etkin, kalıcı, yanetkisiz, kesin tedavi eden tek doğal Antienflamatuar ve Antibiyotik tir.
    Propolis en güçlü kimyasal bazlı sentetik antibiyotik ten 100 misli daha güçlü dür.Ülseratif Kolit ve Crohn un tedavisi ile birlikte Doğal
    İmmunoterapi yöntemi ile bağırsak florasının,iyileştirilmesi, yani.Bağişıklık sisteminingüçlendirilmesi gerekmektedir.Organik Sertifikalı
    ürün temini ve Ülseratif kolit ile Crohn un Apiterapi ve İmmunoterapiyöntemleri ile tedavi yöntemleri için ,,,,05050658499 ve 05324063215 nolu
    telefonlarımdan ve Whattsapp tan ulaşabilirsiniz.Saygılarımla,Kadir Onay

    YanıtlaSil

analiytc

Yandex.Metrica