Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

8 Kasım 2017 Çarşamba

Doğum Sonrası Depresyon İle Başa Çıkma Yolları

Bir ebeveyn haline gelmek, sevinç ve heyecandan endişe ve korkuya kadar bir dizi duygu tetikliyor. Bebek mavileri yeni anneler arasında oldukça yaygındır, ancak doğum öncesi depresyon, uzun süren ve şiddetli bir duygudurum bozukluğu ile nasıl başa çıkıyorsunuz?
Doğum sonrası deprasyon

Postpartum depresyon 7 kadından yaklaşık 1'ini etkiler . Hem annenin hem de çocuğun refahı üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir, ancak 5 kadından 1'i semptomları hakkında sessiz kalır ve bu nedenle tedavi edilmemelidir.
Bebek mavilerinin aksine, doğum sonu depresyon nadiren kendiliğinden kaybolur. Durum, çocuğunuzun doğumunu müteakip günler veya aylar sonra ortaya çıkabilir ve tedavi edilmeden birçok hafta veya ay sürebilir.
Postpartum depresyon, tedavi edilebilir bir psikolojik bozukluktur. Etkili bir şekilde yönetilebilir ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ancak her şeyden önce, sağlık kuruluşunuza başvurmanız ve yardım istemek önemlidir.
Sadece doğum sonrası depresyon ile mücadele etmeyin. Depresyonda olduğunuz için sizin kusurunuz değildir ve üzülmek sizi kötü bir ebeveyn yapmaz.
İşte tıbbi haberler Today'in doğum sonrası depresyonla başa çıkma yolları , doktorunuzun önerdiği rehberlik ve tavsiyelerle birlikte kullanılması.
1. Bebeğinizle güvenli bir bağ oluşturun
Bebeğinizin masajı, sizinle bebeğiniz arasındaki bağın korunmasına yardımcı olabilmenizin bir yoludur.
Bebeğinizin masajı, sizinle bebeğiniz arasındaki bağın korunmasına yardımcı olabilmenizin bir yoludur.



Duygusal bağlanma, ebeveynler ve çocuklar arasında oluşan güvenli ektir. Başarılı bir bağlanma, çocuğun tamamen gelişmesi için kendisini güvende hissetmesini sağlar ve bu bağın hayatları boyunca iletişim kurma ve ilişki kurma biçimlerini etkileyecektir.
Güvenli bir bağ, çocuğunuzun ihtiyaçlarını veya duygusal ipuçlarını ayarlarken (örneğin onları toplatmak, onları yatıştırmak ve ağladığında onları rahatlatmak) zaman oluşur. Güvenilir bu kaynak kaynağı olmak, çocuğunuzun kendi duygu ve davranışlarını nasıl yöneteceğini öğrenmesine olanak tanır ve bu da bilişsel gelişimlerini güçlendirmeye yardımcı olur.
Postpartum depresyon erken bağlanma üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir, bu da her gün geçinmeyi zorlaştırır ve hem bebeğinize hem de kendinize bakma yeteneğinizi engeller.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 14.000 çocuğa yönelik bir araştırmada , çocukların yüzde 40'ının ebeveynleri ile güçlü duygusal bağları olmadığı bulundu. Güçlü ebeveyn bağlılığı eksikliği, çocukların davranışsal ve eğitsel problem yaşama olasılığını artırdı.
Bazı ebeveynler, bebekleri için gözlerini koyduğu andan itibaren anında bir aşk hissetmekteler; diğerleri için ise zaman alır. Bebeğinize henüz bağlanmadıysanız, endişe duymayın veya suçlu hissetmeyin. Bazen, bir bağ hissetmek haftalarca, hatta aylar sürebilir, ancak zamanla gelmelidir.
Bebeğinizle bağ kurmayı öğrenmek hem sizin hem de çocuğunuza fayda sağlar. Bebeğinizle olan yakın temas, oksitosin , "aşk" veya "sarılı hormon" olarak salınır. Oksitosin düzeyinde bir artış, kendinizi daha mutlu, daha bakımlı ve başkalarının duygularına duyarlı hissetmenizi sağlar ve bebeğinizin sözsüz ipuçlarını daha kolay tanımanızı sağlar.
İşte bebeğinizle bağını güçlendirmenin bazı yolları.

Cilt-cilt ile temas

Çocuğunuzun emzirip beslenip emilmediğine bakılmaksızın, bebeğinizi besleyin, çıplak derisi kendinize karşı dururken bunu deneyin. Oda iyiyse, sıcak tutmak için bebeğinizin sırtına bir battaniye sarın. Bebeğinizi deriden cilde tutabilirsiniz.
Cilt-cilt teması hem sizin hem de bebeğiniz rahatlar; aranızdaki bağ da geliştirilir. Cilt-cilt temasının ilave faydaları , uzun süreli uyku ve uyanıklık dönemleri, daha az soğukstres, artan kilo alma, daha iyi beyin gelişimi, ağlamayı azaltma ve hastaneden erken boşaltma.

Bebek masajı

Dokunma, çocuğunuzun gelişiminin önemli bir parçasıdır ve bağlanma sürecini desteklemeye yardımcı olur . Bebek masajının, postpartum depresyonu olan annelerde semptom şiddetini azalttığı gösterilmiştir .
Bir sınıfa kaydolarak, çevrimiçi bilgi veya video bularak veya bir kitap okuyarak bebeğinize düzgün bir şekilde masaj yapmayı öğrenin.

Gülümseme

Bebeğiniz büyük olasılıkla refleks gülümsemesini kaybedecek ve size 6 ila 12 haftalık ilk gerçeklerini verecektir. Araştırma , bir anne bebeğini gülümsediğini gördüğünde beyninin ödülle ilişkili olduğu alanları aydınlattığını bulmuştur.
Uyarılmış alanlar, nörotransmitter dopamine ilişkilidir ve uyuşturucu bağımlılığı olan bireylerde aktive olan alanlarla aynıdır . Aslında, bebeğinizin gülümsemesini görmek "doğal yüksek" e benzemektedir.
Bebeğinizi yüzünüzden yaklaşık 8-12 inç uzakta tutun - böylece sizi doğru görebilsinler - onlara geniş bir gülümseme verin ve bir gülümsemeyi coşturmak için mutlu bir tonda onlara sıcak bir "merhaba" sunun.

şarkı söyle

Tempo ne olursa olsun, anahtarsınız ve dünyanın en iyi ya da en kötü şarkıcıısın, bebeğinize şarkı söylemek pek çok avantaja sahiptir. Şarkı aracılığıyla çocuğunuzla yapan olduğu gibi etkili onlara bir kitap okuma veya dikkatlerini tutmak oyuncaklarla oynamak gibi ve kaydedilen müzik dinlemek daha etkilidir.
Bebeğinize şarkı söylemek , onlara dikkatini çekmek için ihtiyaç duydukları duyu uyarılmalarını sağlamakla kalmaz aynı zamanda sizi ebeveyn olarak güçlendirirken aynı zamanda depresyonlailgili olumsuz düşüncelerden rahatsız etmenizi sağlar .
2. Kendinize iyi bakın
Kendinize iyi bakmak doğum sonrası depresyonun hafifletilmesi veya önlenmesinin en iyi yollarından biridir. Basit yaşam tarzı seçimleri - bunlardan bazıları aşağıda listelenmiştir - sağlığınızı ve ruh halinizi geliştirebilir ve kendinize daha fazla hissetmenize yardımcı olabilir. 

Bebeğiniz uyurken elinizden geldiğince fazla uyku veya dinlenme almaya çalışın.
Omega 3 yiyin. Ringe ve somon gibi yağlı balıklarda bulunan gebelik sırasında omega-3yağ asitleri  bakımından zengin bir diyet tüketilmesi  , doğum sonrası depresyon riskini azaltabilir . Aynı  zamanda potansiyel alternatif bir tedavi olabilir doğum sonrası depresyon için.
Şekerleme. "Bebeğin uyurken uyku" ifadesi, yeni ebeveynlere tavsiyelerde bulunanlar tarafından genellikle kullanılan bir deyimdir - ebeveynlerin genellikle gözlerini yuvarladığı konusunda tavsiyeler. Sonuçta, bir yenidoğana bakarken uyku hali almak zor bir görevdir.
Postpartum depresyon ile yaşayan kadınlar genellikle , uykusuzluk ve uykusuzluk durumundan daha az zaman alırlar . Dahası, uyku kaliteleri ne kadar düşükse depresyon o kadar şiddlidir.
Uykuya bakarken bebeğinize bakabilecek aile veya arkadaşlarınız varsa, yardımlarını mutlaka listeye eklemeyi unutmayın.
Günışığına çık. Güneş ışığına ve temiz havaya maruz kalmanız ruh halinizi önemli ölçüde artıracaktır. Saçınız pis bir durumdaysa veya bebeğiniz en sevdiğiniz çifte yoga pantolonuna tükürmüş olsa da , pusetini bir dönme için alıp en azından her gün en az 10-15 dakika boyunca dışarı çıkmayı hedefleyin.
Kendini Şımart. Annenizin görevlerinden biraz zaman ayırın ve kendinizi şımartmak için küçük adımlar atın. Favori şovunuzu takip edin, kabarcık banyosu yapın ya da belki biraz yatıştırıcı kokulu mumlar yakın.
3. Yavaşça egzersizi yeniden deneyin.
Depresyon belirtilerinizden bir kısmını hafifletmek için bebeğinizle günde 20 dakika yürüyüş yapın.

Çalışmalar  , fiziksel aktivitenin doğum sonrası depresyonla mücadelede yardımcı olabileceğini göstermiştir. Postpartum dönemde egzersiz yapmak, postpartum depresyon semptomlarını hafifletmenin yanı sıra daha iyi psikolojik refaha ulaşmak için verimli bir yoldur.

Depresyon belirtilerinizden bir kısmını hafifletmek için bebeğinizle günde 20 dakika yürüyüş yapın.
Amerikan Obstetrik Doktorları ve Jinekologlar, egzersize abdominal kasları güçlendirmeye yardımcı olur , stres rahatlatır , daha iyi uyku sağlar ve enerjiyi artırır.
Sağlıklı bir hamileliğiniz ve komplikasyonsuz vajinal doğumlarınız varsa, doğumdan birkaç gün sonra nazik egzersize başlayabilirsiniz. Komplikasyonlarınız veya sezaryen doğumlarınız varsa, ne zaman egzersiz yapmaya başlayabileceğiniz konusunda doktorunuza danışın.
Yürüme iyi bir başlangıç ​​noktasıdır, ayrıca bebeğinizi aynı anda itme imkânı da vardır. Günde yaklaşık 20-30 dakika aktif olmayı hedefleyin. 10 dakika boyunca bile egzersiz yapmanız vücudunuza faydalı olabilir.
Yerel spor kulübünüz, dans, Eğirme, Pilates veya yoga gibi sizi ilgilendiren dersleri çalıştırabilir. Özel doğum sonrası sınıflar bazen jimnastik salonlarında mevcuttur ve bebeğinizi getirebileceğiniz sınıflar da vardır.
Bir spor salonuna gitmeniz sizi ilgilendiren bir şey değilse, o zaman evinizdeki konfor ve mahremiyetten yapabileceğiniz birkaç fitness DVD'si ve çevrimiçi fitness programı vardır.
4. Bir destek ağı kurun
Ortak tecrübelerinizi paylaşmak için gruplar, sınıflar veya uygulamalar aracılığıyla sizinle aynı yaştaki çocuklar için başka anneler arayın.

İnsanlar toplumsal yaratıklardır ve başkalarıyla etkileşimi ararlar. Olumlu sosyal etkileşimlere ve duygusal desteğe sahip olmak, stresin azalmasına yardımcı olan ve yaşamın zorluklarıyla başa çıkmada koruyucu bir faktör olabilir.

Ortak tecrübelerinizi paylaşmak için gruplar, sınıflar veya uygulamalar aracılığıyla sizinle aynı yaştaki çocuklar için başka anneler arayın.
Yeni anneler bazen kendilerini yalnız hissetmektedirler ve yeni rolleriyle bunaltılabilirler. Araştırma etti gösterilen yalnızlık diğerlerinden kopuk olma, izolasyon acı duygularına yol açtığı ve ait olmayan sanki duygu.
Yalnızlık, yüksek tansiyon , uyku sorunları, azalmış bağışıklık ve kalp hastalığı için risk faktörleri ile de bağlantılıdır .
Başkalarından sosyal ve duygusal destek almak, benlik saygısını ve bağımsızlık duygusunu artırarak, kendi başınıza sorunlarla daha iyi başa çıkmanızı sağlayabilir.
Sosyal ve duygusal desteğin faydalanması için yakın arkadaşlarınızın ve ailenizin geniş bir ağına ihtiyaç duymuyorsunuz. Bazı insanlar komşuları, iş arkadaşları veya ebeveynlik grupları veya anne ve baba sınıflarıyla tanıştığınız diğer ebeveynler gibi birkaç kişi arasında karşılıklı güven ve dostluğa sahip olmaktan yararlanırlar.
Bağlanmak için mücadele ediyorsanız, vazgeçmeyin; yeni bağlantılar kurmak ve dostluk kurmak mümkündür. Annelikte benzer bir geçiş yaşayan diğer kadınları arayın. Başkalarının aynı hisleri, endişeleri ve güvensizlikleri paylaştıklarını duymak rahat olabilir.
Bebeğiniz ve yürümeye başlayan çocuk sınıflarınızı deneyin, yerel anne Facebook grubunuza katılın veya yakınlardaki diğer ailelerle bağlantı kurmak için Peanut veya Mush uygulamalarını indirin . Çocuk doktorunuz mahallenizde mevcut kaynakları da tavsiye edebilir.
5. Psikoterapi ve ilaç deneyin
Kendi kendinize yardım etmeyi denediyseniz, yaşam tarzı değişikliği yaptıysanız ve destek aradıysanız da iyileşme yaşamadıysanız, doktorunuz ilaç, psikoterapi veya her ikisini de denemenizi önerebilir.
·         Zihinsel sağlık danışmanlığı veya konuşma terapisi olarak da adlandırılan psikoterapi , endişelerinizi ve duygularınızı tartışmanıza, yönetilebilir hedefler belirlemenize ve durumlara olumlu yanıt vermeyi öğrenmenize yardımcı olabilir.
·         Depresyonunuz şiddetli veya diğer tedaviler belirtilerinizi iyileştirmediğinde antidepresanlarönerilebilir. İlaçlarınızı reçete ederken emziriyorsanız doktorunuz bunu hesaba katacaktır.
Araştırma, belirli bir antidepresanın postpartum depresyon tedavisinde niçin etkili olduğunu açıklayabilir . Araştırmacılar , seçici serotonin geri alım inhibitörleri olarak adlandırılan ve Celexa markası altında satılan bir ilaç sınıfından Citalopram'ın, beynin gebelik sırasında stresinden olumsuz etkilenen bölgelerdeki hücreler arasındaki bağlantıları eski haline getirebileceğini buldular .
Diğer araştırmalar, yüz yüze konuşma terapileri seanslarıyla baş edemiyorsanız, Internet tabanlı bilişsel davranış terapisi stres, kaygı ve depresyon belirtilerini önemli ölçüde artırabilir .
Unutma, doğum sonrası yaşama kimsenin hatası yoktur. Tedaviyi gerektiren tıbbi bir durumdur.
Postpartum depresyon doğumdan hemen sonraki stresli dönemi daha da zorlaştırabilir. Depresyonunuzu yönetmekle ilgili yardım alabildiğiniz kadar çabuk bebeğinizin ve annelik zevkinize başlayabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica