Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

15 Kasım 2017 Çarşamba

Kolon Kanseri Evreleri

Eğer kolon kanseri teşhisi konduysanız, doktorunuzun belirlemek isteyeceği ilk şeylerden biri kanserinizin evresidir. Sahne, kanserin yaygınlığı veya ne kadar yayılmış olduğu anlamına gelir. Evreleme kolonu kanseri, en iyi tedavi yaklaşımını belirlemek için gereklidir.
kolon kanseri

Kolon kanseri, TNM evreleme sistemi olarak adlandırılan Amerikan Kanser Komitesi tarafından kurulmuş bir sisteme dayalı olarak tipik olarak düzenlenmiştir .
Sistem aşağıdaki faktörleri göz önüne alır:
·         Primer tümör (T): Primer tümör orijinal tümörün ne kadar büyük olduğu ve kanserin kolonun duvarına mı geliştiğine mi, yoksa yakın bölgelere mi yayılmış olduğuna işaret eder.
·         Bölgesel lenf nodları (N): Bölgesel lenf nodları, kanser hücrelerinin yakındaki lenf nodlarına yayılıp yayılmadığına işaret eder.
·         Uzak metastazlar (M): Uzak metastazlar, kanserin kolondan akciğerler ya da karaciğer gibi vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığı anlamına gelir.
Kanser evresi sınıflandırması
Her kategoride hastalık daha da sınıflandırılır ve hastalığın boyutunu belirten bir sayı veya mektup atanır. Bu atamalar, kolonun yapısına ve kolon duvarının katmanları boyunca kanserin ne kadar genişlediğine dayanmaktadır.
Kolon kanserinin evreleri aşağıdaki gibidir:

Evre 0: Bu, kolon kanserinin en eski formudur ve mukozanın ötesine veya kalın bağırsağın en derin katmanına erişmediği anlamına gelir.
Aşama 1: Evre 1 kolon kanseri, kanserin, mukoz olarak adlandırılan kalın bağırsağın iç katmanına, altto-mukoza olarak adlandırılan kolonun bir sonraki tabakasına kadar büyüdüğünü gösterir. Lenf düğümlerine yayılmamıştır.
Aşama 2: Evre 2 kolon kanserinde, hastalık evre 1'den biraz ileri ve bağırsak mukozasının ve submukozasının ötesine geçmiştir. Evre 2 kolon kanseri ayrıca, evre 2A, 2B veya 2C olarak sınıflandırılır.
·         2A: Evre 2A'da, kanser lenf nodlarına veya yakın dokuya yayılmadı. Kolonun dış tabakalarına ulaştı. Ancak tamamen geçemedi.
·         2B: Evre 2B'de, kanser lenf nodlarına yayılmadı, ancak kalın bağırsağın dış tabakası ve iç organ peritonuna kadar büyüdü. Burası karın organlarını yerinde tutan zar.
·         2C: Evre 2C'de kanser yakındaki lenf nodlarında bulunmaz, ancak kolonun dış tabakasında büyümeye ek olarak yakın organlara veya yapılara da büyüdü.
Aşama 3: Aşama 3 kolon kanseri, aşama 3A, 3B ve 3C olarak aşağıdaki gibi sınıflandırılır:
·         3A: Evre 3A'da, tümör kalın bağırsağın kas tabakalarına ya da kas tabakalarına doğru büyür ve yakındaki lenf düğümlerinde bulunur. Uzak düğümlere veya organlara yayılmamıştır.
·         3B: Evre 3B'de tümör kolonun en dış katmanları boyunca büyümüş ve iç organ peritonuna nüfuz eder veya diğer organları veya yapıları istila eder ve bir ila üç lenf düğümünde bulunur. Tümör kolonun dış tabakaları içinden geçmez duvarda bulunur ancak 4 veya daha fazla lenf düğümünde bulunur.
·         3C: Evre 3C'de, tümör kas tabakalarının ötesine geçti ve kanser, uzaktaki lenf düğümlerinde değil, 4 veya daha fazla lenf düğümünde bulundu.
Evre 4A: Evre 4A kanseri, kanserin karaciğer veya akciğer gibi uzak bir bölgeye yayılmış olduğunu gösterir.
Evre 4B: Evre 4B, kolon kanserinin en ileri aşamasıdır ve kanser, akciğerler ve karaciğer gibi iki veya daha fazla uzak bölgeye yayılmıştır.
Düşük sınıf ve yüksek dereceli
Evrelemeye ek olarak, kolon kanseri de düşük dereceli veya yüksek dereceli olarak sınıflandırılır. Bir patolog, kanser hücrelerini mikroskopta incelerken, hücrelerin sağlıklı hücrelere ne kadar benzediğine bağlı olarak 1'den 4'e kadar bir sayı atar. Not ne kadar yüksekse, hücreler o kadar anormal görünürler. Değişiklik gösterse de, düşük dereceli kanserler yüksek dereceli kansere göre daha yavaş büyür. Prognoz, düşük dereceli kolon kanseri olan insanlar için daha iyi kabul edilir.
Bölüm 2/4

Kolon kanseri evresini belirlemek için yapılan testler

Doktorlar, kolonoskopi adlı bir prosedürü kullanarak kolon kanseri tespit ettiler. Kolonoskopi, doktorunuzun kolonun iç kısmını görüntülemek için küçük bir kamera takılı uzun, dar bir tüp kullandığı bir tarama testidir.
Eğer kolon kanseri bulunursa, tümörün büyüklüğünü ve bunun kolona yayılmış olup olmadığını belirlemek için ek testlere sıklıkla ihtiyaç duyulur. Gerçekleştirilen teşhis testleri, BT taramaları, X ışınları veya MRI taramaları gibi karın, karaciğer ve göğüs görüntülemeyi içerebilir.
Kolon cerrahisi yapılıncaya kadar hastalığın evresinin tam olarak belirlenemediği durumlar olabilir. Ameliyattan sonra, bir patolog, hastalığınızın evresini belirlemenize yardımcı olan çıkarılmış lenf düğümleri ile birincil tümörü inceleyebilir.
Bölüm 3/4

Her iki aşamada kolon kanseri nasıl tedavi edilir?

Kolon kanseri için önerilen tedavi büyük oranda hastalığın evresine bağlıdır. Unutmayın, tedavi kanser derecesini, yaşınızı ve genel sağlık durumunuzu da hesaba katacaktır. Göre Amerikan Kanser Topluluğu , kolon kanseri, tipik olarak her bir aşaması, aşağıdaki ile muamele edilir:
·         Aşama 0: Cerrahi genellikle evre 0 kolon kanseri için gereken tek tedavi yöntemidir.
·         Aşama 1: Evre 1 kolon kanseri için yalnız cerrahi önerilir. Kullanılan teknik, tümörün konumuna ve boyutuna göre değişebilir.
·         Aşama 2: Kolonun ve yakındaki lenf düğümlerinin kanserli bölümünü çıkarmak için cerrahi önerilir. Kemoterapi, kanser yüksek dereceli olarak kabul edilirse veya yüksek riskli özellikler varsa, bazı durumlarda önerilebilir.
·         Aşama 3: Tedavi, tümörün ve lenf nodlarının çıkarılmasına yönelik ameliyatı ve bunu takiben kemoterapiyi içerir. Bazı durumlarda radyasyon tedavisi de önerilebilir.
·         Bölüm 4/4

·         Paket servisi olan restoran

·         Kolon kanseri evresi görünümünüzü etkiler. Evre 1 ve 2 kolon kanseri teşhisi konan insanlar genellikle en yüksek hayatta kalma oranlarına sahiptir.
·         Unutmayın, kolon kanseri evresi hayatta kalma oranlarını belirleyen tek şey değildir. Tedaviye ne kadar iyi tepki verdiğiniz, yaşınız, kanser dereceniz ve tanı anındaki genel sağlık gibi birçok faktörün bakış açınızı etkileyeceğini anlamanız önemlidir.
  • Aşama 4: Tedavi, cerrahi, kemoterapi ve muhtemelen radyasyon tedavisini içerebilir. Bazı durumlarda hedefe yönelik tedavi de öngörülmüştür.
·          


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica