Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

28 Ekim 2017 Cumartesi

Yüzümdeki Bu Beyaz Lekeler Neler ?

Milia, her yaştan insanda görülebilir ve sık sık beyaz kafalarla karıştırılır.


Birçok kişi hayatlarının bir noktasında yüzlerinde beyaz lekeler görür. Etkilenen bölgeler sadece yüzünde olabilir veya göğüs veya kollarda da görünebilir.
Beyaz lekeler farklı şekillerde olabilir. Yüzdeki renk değişiklikleri veya küçük sert darbeler olabilirler.
Bu makalede, yüzdeki beyaz lekelerin beş ana nedenini inceleyeceğiz. Onlarla ilgili daha fazla bilgi, onlara neden olan sebepler ve tedavi seçenekleri için okumaya devam edin.
Bu makalenin içeriği:
·                  Milia
·                  Pityriasis alba
·                  vitiligo
·                  Pityriasis versicolor (tinea versicolor olarak da adlandırılır)
·                  İdyopatik guttat hipomelanozis
·                  Görünüm
1. Milia

Milia, her yaştan insanda görülebilir ve sık sık beyaz kafalarla karıştırılır.
Milia yüzünde küçük, yuvarlak, sert beyaz çarpmalar olup, bunlar genellikle beyaz kafa için yanılıyor. Bunlar, cildin üst katmanında bulunan bir protein olan keratin ve diğer ölü cilt hücresi bileşenleri cilt yüzeyinin altında tutulduğunda gelişirler.
Milia'nın görülebilmesi için en yaygın alanlar gözler, yanaklar ve burnun etrafındadır.
Milia hem kadınlarda hem de erkeklerin her yaşta ortaya çıkabilir. Genellikle çok genç bebeklerde ortaya çıkarlar ve duruma süt lekeleri denir.
Nedenler
Milia sert ürünlere karşı alerjik reaksiyon, tahriş edici yüz kremi ve güneş hasarı ile tetiklenebilir.
tedavi
Milia genellikle birkaç hafta içinde tedavi edilmeden iyileşir. Dermatologlar , darbeleri evde sıkmamak ya da delmek istemiyorlar.
Yüz kremasında veya diğer ürünlerdeki bir reaksiyona neden olabilecek bir değişiklik yardımcı olabilir. Exfoliantlarla ölü deri çıkarma ve güneş koruma kremi giymeyi içeren iyi bir cilt bakımı rutini, yetişkinler için de önerilir.
Eğer durum düzelmezse, bir doktor veya dermatolog Milia'ya çeşitli şekillerde davranabilir:
·         Lancing. Doktor veya dermatolog, keratin çıkarmak için tıbbi dereceli bir ince iğne kullanacaktır.
·         Bir retinoid krem ​​uyguluyor. İnsanlar bunu yüzlerinde kullanabilir ancak gözlerinin etrafında kullanamazlar.
·         Mikrodermabrazyon. Bu, etkilenen bölgenin en üst katmanlarını kaldıran bir işlemdir.
·         Cilt soyma. Cildin üst tabakasını kaldıran ve milia'yı çıkarmak için kullanılabilen bir tedavi.
Milia tehlikeli bir durum değildir ve herhangi bir rahatsızlık, ağrı veya kaşıntıya neden olmaz.
Beyaz darbeler tek başlarına kaybolmazsa veya bir kişi onları çirkin bulursa, bir doktora gidip çıkartılmasıyla ilgili konuşun.


2. Pityriasis alba

Pityriasis alba'nın egzama türü olduğu düşünülmektedir . Soluk pembe ya da kırmızı, cilt üzerinde pürüzlü bölgeler bulunur; bu da pürüzsüz beyaz (hipopigmente) lekeleri temizler.
Genellikle yüz ve kollarda 20 yama olabilir . Pityriasis alba koyu tenli veya güneşe maruz kaldıktan sonra daha belirgindir.
Durum çoğunlukla çocuklarda ve ergenlerde bulunurken, çocukların yüzde 5'inin bu durumu bir noktada geliştirdiği görülüyor.
Nedenler
Doktorlar pitriyazis alba'nın nedeninin ne olduğunu bilmiyorlar.
tedavi
Yamalar genellikle birkaç ay içinde ortadan kalkar, ancak birkaç yıl sürebilir. Pityriasis alba için özel bir tedavi yoktur, ancak bir doktor kaşıntı veya rahatsızlık belirtilerini steroid veya steroid içermeyen kremayla tedavi edebilir.
Yamalar kaşıntıya başlarsa ya da rahatsız edici derecede kuru hissedilirse, bir kişi bir doktora danışmalıdır.
3. Vitiligo
Vitiligo, tüm cilt renkleri insanlarda oluşabilir ve kalıtsal olabilir.

Vitiligo, tüm cilt renkleri insanlarda oluşabilir ve kalıtsal olabilir.
Vitiligo renk pigmentlerini kaybetmiş cilt lekeleri gibi görünüyor. Yüz dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Dünya genelindeki insanların yaklaşık yüzde 1'i etkiliyor .
Beyaz lekeler küçük başlar ve bazen bu şekilde kalabilirler, ancak yama vücudun büyük bir bölümünü kaplayana kadar yavaşça artabilirler. Bazen, bazı renk etkilenen bölgeye geri dönebilir ancak nadiren tamamen görülebilir.
Vitiligo her yaşta ortaya çıkabilir, ancak durumdaki insanların yaklaşık yarısı 20'li yaşlarından önce gelişir.

Nedenler
Ailenin bir başkası varsa şansını biraz artırmasına rağmen herkes vitiligo alabilir. Miras faktörü henüz tam olarak anlaşılamamıştır, bu nedenle vitiligolu bir kişinin çocukları da mutlaka da gelişmeyecektir.
Vitiligo, tüm cilt renginde insanlarda görülür, ancak siyah cilt üzerinde en belirgindir. Bulaşıcı değildir.
Deri hücreleri cildi renge dönüştüren melanin adı verilen bir pigment oluştururlar. Bazı bilim insanları, vücut melanin'e karşı bir antikor oluşturup yok edince vitiligo etkilenen derinin geliştiğine inanıyorlar.
tedavi
Vitiligo için çeşitli olası tedaviler vardır. Sunulan tip, durumun ciddiyetine bağlıdır.
Vitiligolu insanlar her zaman güneş kremi giymeli ve etkilenen cilt daha kolay yanacak şekilde güneş altında örtülmelidir.
Bir kişi isterse, vitiligo bölgelerini gizlemek için renkli cilt kremleri kullanabilir ve doktor mevcut en iyi kremleri önerebilir.
Doktor, eksik pigmenti onarmaya yardımcı olmak için yüksek mukavemetli bir kortikosteroid gibi anti-inflamatuar kremleri de önerebilir.
Bununla birlikte, uzun süreli kortikosteroid kullanımı cildin inceltilmesi gibi istenmeyen yan etkilere neden olabilir, bu nedenle doktorlar diğer anti-inflamatuar krem ​​türlerini reçete edebilirler.
Yapay ultraviyole (UV) ışık tedavisi veya fototerapi, genellikle birkaç aylık bir süre boyunca kullanılabilir. Bazı cilt bölgelerinde lazer tedavisi de kullanılabilir.
Cerrahi tedaviler geliştirilmektedir, ancak bunlar henüz yaygın bir uygulama değildir.
4. Pityriazis versikolor


Derideki mayaların aşırı büyümesi rengini değiştirebilir ve pitriyaz versikolora neden olabilir.
Pityriasis versicolor, mantar enfeksiyonuna bağlı olarak sık görülen bir durumdur ve ciltte daha açık veya koyu lekelere neden olur. Vücudun herhangi bir yerinde olabilir ve kaşınabilir veya kuru veya pullu hissedilebilir.
Bazen lekeler küçücük ve bazen ciltte bronzlaştıklarında göze çarpar.
Pityriazis versikolor ergenlerde ve daha genç yetişkinlerde ve sıklıkla tropikal bölgelerde ve subtropikal bölgelerde görülür. Ilıman iklimlerde, serin aylarda renksiz lekeler kaybolabilir.
Nedenler
Aşırı yüzde 90 yetişkinlerin adında bir mayayı var Malassezia ciltlerinde yaşamak. Bu doğal bir olaydır ve genellikle herhangi bir soruna neden olmaz.
Bazen de, maya büyür. Bu olduğunda, derinin rengini değiştirir, böylece pitriyazis versikolora neden olur. Bunun nedeni aşağıdakiler gibi birkaç faktöre bağlı olabilir:
·         sıcak ve nemli hava
·         yağlı cilt
·         Zayıf bir bağışıklık sistemi
·         hormonal değişiklikler
Pityriasis versicolor gebelik sırasında ortaya çıkabilir, ancak hiçbir tehlike teşkil etmez. Bir çalışma, pitriyazis versikolora neden olan mayanın gebeliğin ilerleyen aşamalarında ve doğumdan hemen sonra daha bol olduğunu gösterdi.
tedavi
Tinea versicolor'u başarıyla tedavi etmek için çeşitli yollar vardır. Düzeltmelerin eski rengine dönmesi birkaç ay sürebilir ve cildi güneşten korumak için güneş kremi kullanılmalıdır.
Yardımcı olabilecek ilaçlar şunları içerir:
·         anti-fungal kremler ve losyonlar cilde uygulanır.
·         Mayanın kontrol dışına çıkmasına yardımcı olacak ilaçlı bir anti-fungal temizleyici
·         pitriyazis versikolor vücudun geniş bir bölümünü kaplarsa bir doktor tarafından reçete edilen anti-mantar hapları.
Pityriasis versicolor'un tedaviden sonra bile, özellikle sıcak ve nemli iklimlere geçmesi durumunda geri dönmesi mümkündür.
5. İdiopatik guttat hipomelanozis
İdyopatik guttat hipomelanoz, aynı zamanda beyaz güneş lekeleri olarak bilinir ve çapı 1 ila 10 milimetre arasında değişebilen düz beyaz lekelere neden olur .
Bu lekeler yüz, kollar, sırt üstü sırt ve incikte oluşabilir. Adil ciltli insanlarda sıklıkla gelişmelerine rağmen, koyu renkli tenli insanlar bunları da geliştirebilir.
Noktalar zararlı değildir.
Nedenler
İdyopatik guttat hipomelanozu, zamanla güneşe uzun süre maruz kalma ile bağlantılı olarak ortaya çıkmaktadır. Bununla birlikte, etkilenen bölgelerde melaninde azalma nedeninin nedeni henüz bilinmemektedir.
Bu cilt hastalığı 40 yaşın üzerindeki insanlarda daha sık görülüyor ancak bu muhtemelen durumun gelişmesi için gereken süre uzunluğundan kaynaklanıyor.
tedavi
Koşulu kaldırmak için hiçbir işleme gerek yoktur veya mevcut değildir.
Steroid kremler, kamuflaj kremleri ve dermabrazyon lekelerin görünümünü azaltabilir.

Görünüm

Bu genel koşulların birçoğu kolayca tedavi edilebilir. Yüzdeki beyaz lekelere neden olan koşulların çoğu da zararsızdır.
Yüzde beyaz lekelerin ortaya çıkması konusunda herhangi bir endişeniz varsa, sağlık veya kozmetik nedenlerle bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız. Gerekirse, güvence ve tedavi önerileri sunabileceklerdir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica