Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

30 Ekim 2017 Pazartesi

Prostat Bezi Nedir? Prostat Kanseri Nedir?

Bütün erkekler, semendeki bazı maddeleri üreten bir kayısı büyüklüğünde, kas bezi olan bir prostat sahibidir. Rektumun hemen önünde ve mesanenin altında bulunur.
Bütün erkekler, semendeki bazı maddeleri üreten bir kayısı büyüklüğünde, kas bezi olan bir prostat sahibidir. Rektumun hemen önünde ve mesanenin altında bulunur.

Yaklaşık 1 gram (30 gram) ağırlığındaki prostat idrarını mesaneden penise kadar taşıyan üretranın çevresini oluşturur. Erkek üreme sisteminin düzgün işleyişi için hayati önem taşımaktadır.
Bu yazıda, prostatın ne yaptığını, temel yapısını ve tıbbi koşulların prostatı etkileyebilecek durumlarını açıklayacağız.
Bu makalenin içeriği:
·                 Prostat ne yapar?
·                 yapı
·                 Prostatı etkileyen koşullar
·                 Tıbbi testler
Prostat ne yapar?


Erkek üreme sistemi
Prostat sadece erkeklerde görülür. Onları koruyan ve taşıyan genetik kodu koruyarak spermi canlı tutan bir sıvıyı saklar.
Prostat boşalma sırasında şişirir ve sıvıyı üretranın içine atar.
Boşalma sırasında, sperm, vas deferens adı verilen iki tüp boyunca gezinir ; testislerden (yaptıkları) seminal veziküllere milyonlarca sperm taşırlar .
Seminal veziküller prostata bağlanır ve üretranın altına gönderilmeden önce spermlere ekstra sıvı ekler.
Vas deferens'in seminal vezikülleri karşılayan yer, ejakülasyon kanalı olarak bilinir .
Prostat boşalma sırasında, mesane ile üretran arasındaki boşluğu kapatarak ve spermi hızla bastırırken daralır. Bu nedenle aynı anda idrarını boşaltmak olanaksızdır.
Prostatik sıvı
Prostat - prostat sıvısı tarafından üretilen süt sıvısı, boşaltılan toplam sıvının yaklaşık yüzde 30'unu oluşturur (geri kalan sperm ve seminal veziküllerden gelen akışkantır). Prostatik sıvı spermi korur, daha uzun yaşatmalarına ve daha hareketli olmalarına yardımcı olur. Bu enzim, çinko ve sitrik asit de dahil olmak üzere bir takım maddeler içerir.
Prostatik sıvıdaki enzimlerin birisi prostata özgü antijen (PSA); boşalmadan sonra, PSA kalınlaşmış sperm üretir, spermleri daha kolay geçmesine yardımcı olarak, bir yumurta gübreleme olasılığını artırır.
Prostat sıvısı biraz asidik olmasına rağmen, semenin diğer bileşenleri onu genel olarak alkalinleştirir; bu, vajinanın asiditesine karşı koymak ve spermleri hasardan korumak için.
Prostatın düzgün çalışabilmesi için testosteron ve dihidrotestosteron ( DHT ) gibi androjenlere (erkek hormonlarına) ihtiyaç duyar .
Prostatın yapısı
Prostat, birçok kas lifi içeren bağ dokusu ile çevrilidir; bu kapsül prostatın dokunduğunda elastik olduğunu hissettirir. Bilim insanları sıklıkla prostatı, uretranın soğan katmanları gibi kuşatan dört bölgeye ayırırlar . Burada en dıştan en içe doğru listeleniyorlar.
Kas ve fibröz dokudan yapılmış anterior fibromüsküler bölge (stroma) . Kapsülün bir kısmı.
Periferik bölge - çoğunlukla bezin arkasına doğru yer alır, bez dokusunun çoğunun bulunduğu yerdir.
Orta bölge - boşalma kanallarını çevreler ve prostatın toplam kütleninin yaklaşık dörtte birini oluşturur.
Geçiş bölgesi - bu prostatın en küçük kısmıdır ve üretrayı çevrelemektedir; ömrü boyunca büyümeye devam eden prostatın tek parçasıdır .
Prostatı etkileyen koşullar

Erkekler yaşlandıkça, prostat büyütülebilir.
Prostatın tıbbi problemlere neden olabileceği çeşitli yollar vardır:
Prostat kanseri - Bu, erkeklerde yaklaşık 7 kişide 1'i etkileyen kanserin en yaygın formudur . 39 erkekten 1'i prostat kanseri nedeniyle ölüyor .
Büyümüş prostat - ki benign prostatik hipertrofi (BPH) olarak da bilinir, bu 50 yaş üstü erkekleri hemen hemen hepsini etkiler.
İdrar yapmayı zorlaştırır ve nadir de olsa ciddi vakalar idrar yapmayı tamamen önleyebilir. Genellikle, genişleme geçiş bölgesindeki gerçekleşir.
Prostatit - prostatın iltihaplanması ; bu bazen bir enfeksiyon neden olur.
Prostat tıbbi testleri
Prostat ve fonksiyonu çeşitli şekillerde test edilebilir:
Dijital rektal muayene - doktor rektuma bir parmak yerleştirir ve prostatı hisseder. Bu, topaklar, nodüller ve kanseri saptayabilir.
Prostat spesifik antijen (PSA) - kan testleri bu proteinin seviyelerini değerlendirebilir. Yüksek düzeyler prostat kanseri riskinin arttığını gösterir.
Prostat biyopsisi - rektum yoluyla prostata sokulan bir iğne laboratuarda test edilecek bir doku örneği alabilir.
Prostat ultrasonu - transrektal ultrason olarak da bilinir , rektuma bir prob yerleştirilir ve prostatın yakınına yerleştirilir. Bazen aynı anda biyopsi yapılır.
Kısaca
Küçük bir kas bezi olan prostat, spermi nakleden ve onları güvende tutan önemli bir sıvı üretir. Yaşam için yaşamsal olmasa da, prostat üreme için çok önemlidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica