Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

31 Ekim 2017 Salı

Yaşlanmayı Durdurabilirmiyiz ?

Yaşlanmayı durdurabilirmiyiz*

Afedersiniz; Son araştırmalara göre, yaşlanma durdurulamaz.
Yavaşlama ve nihai olarak yaşlanmayı durdurma arayışı insan kültürünün kadar eskidir. Sonsuz gençlik, tam anlamıyla, Kutsal Kase'dir. Bununla birlikte, yeni bir makaleye göre yaşlanma kaçınılmaz ve bunu durdurmak için yapılabilecek bir şey yok.
Yaşlanma doğaldır - her insan, kunduz, aksolot, meyve sineği ve yenidoğanda olur. Ancak bu, onu sevmemiz gerektiği anlamına gelmiyor. Aslında yaşlanma yuvarlak olarak istenmeyen olarak kabul edilir.
Bilim adamları, yüzyıllarca yaşlanma sürecine müdahale edebilecek ve bizi daha uzun süre genç tutan yöntemler üzerinde çalıştılar.
Genç kalmak arzusu insanların bazı garip kararlar aldığını görüyor: Mısırlıların eşek sütünü içinde banyo yapmaktan, düzenli kahve enemasına sahip futbol annelerine , eski Baba Zamanından saklanmak için her şeyi deneyeceğiz gibi görünüyor.
Bu eski ve zor problemi araştırmak için Tucscon'daki Arizona Üniversitesi'nden ekoloji ve evrim biyolojisi profesörü olan Joanna Masel son zamanlarda doktora sonrası araştırmacı Paul Nelson ile bir araya geldi.
Matematiksel düşüncelerini işe koyuyorlardı ve gazetesi "Çok hücreli yaşlanmanın hücresel olmayan rekabeti ve kaçınılmazlığı" başlıklı yazı National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı . İçinde, "Yaşlanmayı önlemek matematiksel olarak mümkün mü?" Diye soruyorlar.

Hücresel yaşlanma konusunu


Yaşlanma süreci hakkındaki mevcut anlayışımıza gelince, bir gün, zamanın olumsuz hücresel etkilerini yavaşlatabileceğimiz umudumuz var. Bir teorik yöntem, yaşlanmayla bağlantılı "yavaş" hücreleri bir şekilde ortadan kaldırmak ve normal hücrelerin arasında dolaşmasını sağlamaktır.
Teorik olarak, bu kulağa hoş geliyor. Ancak Prof. Masel ve Nelson açıkladığı gibi, bu kadar basit değildir (asla değildir). Yaşlandıkça, bazı hücreler hayaletten vazgeçip, çalışmayı bırakıyorlar - örneğin saç hücreleri pigment yapmayı bırakıyor.
Fakat aktivite ölçeğinin diğer ucunda bazı hücreler fazla mesai yapmaya başlarlar. Bu gereksiz yere meşgul hücreler kansere dönüşebilir . Ve neredeyse herkes, bir noktada, kanser hücrelerini yaşlandıkça gelişir - sorun çıkarmamış olsa bile.
Nelson, "yaş ilerledikçe hücrelerin çoğunun kilitlendiğini ve işlevinin kaybedildiğini ve büyümeyi durdurduğunu" söyledi, ancak bazı hücreleriniz deli gibi büyüyor.
"Gösterdiğimiz şey bunun, iki taraflı bir bağ oluşturduğudur - yakalamak-22" diye devam ediyor. "Eğer zayıf işleyen, halsiz hücrelerden kurtulursanız, kanser hücrelerinin çoğalmasına izin verir ve bu kanser hücrelerini ortadan kaldırırsanız veya yavaşlatırsanız, bu yavaş hücreleri biriktirir."
"Öyleyse," diyor ve "bu halsiz hücrelerin birikmesine izin veriyor veya kanser hücrelerinin çoğalmasına izin vermeyi seçmek arasında sıkışmışsın, eğer birini yaparsan diğerini yapamazsın. Her ikisini de aynı anda yapamazsın zaman."
Araştırmacılar bulgularının yaşlanmanın "anlaşılamaz bir gerçek" ve "çok hücreli olmanın özünde bulunan bir özelliği" olduğunu kanıtladığını iddia ediyorlar.

Neden evrim yaşlanmayı henüz çözemedi?

Doğal seleksiyon, yeryüzündeki yaşam sorunlarına baş döndürücü bir dizi çözüm getirdi, ancak yaşlanmanın duraksadığını da görüyoruz. Bu soru, bilimadamlarını yıllardır rahatsız ediyor.
Bununla birlikte, Prof. Masel ve Nelson, evrimin insanlara, gözbebeklerinden çekilen lazer ışını ve duvarlar boyunca yürüyebilme özelliği olmadığı için yaşlanmayı yenemediğini düşünüyor: bu mümkün değil.
"Biz sadece bunun evrim değil, doğal seleksiyon ya da başka herhangi bir şey tarafından yapılamayacağı bir soru değil "diyoruz.
Joanna Masel
Maalesef, zamanla vücudumuzun yavaş yavaş parçalanması kaçınılmaz; Matematiğe göre, onları düzeltmeye çalışırsanız, sorunları daha da kötüleştirebilirsiniz. Masel, "Her iki sorunun da çözülmesinin niçin mümkün olmadığını matematiksel bir gösterimize sahibiz, bir sorunu çözebilirsiniz, ancak diğeri ile sıkışıp kalmışsınız" diyor.
"Her şey bu iki yoldan birinde veya her ikisinde birinde: ya tüm hücreleriniz daha halsizleşmeye devam edecek ya da kanser olacaksınız ve temel neden bu şeylerin kopması" dedi. Ne kadar denediğiniz ve kırılmalarına engel olamazsanız, yapamazsınız. "
Yani Netice bilim mümkün olabilir ki yavaş yaşlanma, ancak durdurulamaz. Nelson'ın dediği gibi, "Bu, çok hücreli bir organizma olmak istiyorsanız, başa çıkmanız gereken bir şey." Ve ben, birincisi, çok hücreli olmaya kesinlikle devam etmek istiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica