Zerdeçal |
Zerdeçya, Curcuma longa bitkisinin rizomundan veya
kökünden yapılan popüler baharattır .
Zerdeçhalen, Güneydoğu
Asya'ya özgüdür ve Zingiberaceae'ye veya zencefil ailenin bir üyesidir . Hint
Ayurvedik ve Çin tıbbında binlerce yıldır bitkisel bir çare olarak
kullanılmıştır.
Hindistan , küresel
zerdeçal arzının yüzde 78'ini yetiştiriyor . Bu
makalede, bir dizi potansiyel sağlık faydasına bakarız.
Bu
makalenin içeriği:
·
Zerdeçalı çay nedir?
·
Zerdeçal çayının dokuz potansiyel faydası
·
Zerdeçal çayı nasıl hazırlanır
Zerdeçal çayın hızlı gerçekleri:
·
Zerdeçalte bulunan
aktif madde curcumin'dir.
·
Curcumin, zerdeçal
karakteristik sarı rengi verir.
·
Curcumin'in
anti-inflamatuar ve bağışıklık kazandıran özelliklere sahip olduğu
kanıtlanmıştır.
·
Zerdeçalı
çay nedir?
·
Curcumin,
biyoyararlanımı düşüktür; bu, vücuda bileşiğe erişmek ve absorbe etmekte zorluk
yaşadığı anlamına gelir. Bu nedenle, garanti edilmiş yüksek düzeyde
curcumin içeren zerdeçal takviyeleri popülerdir.
·
Sert zerdeçal kökü
veya saf tozu ile demleme yapılan zerdeçal çay, baharatı tüketmenin en etkili
yollarından biri olarak kabul edilir.
·
Günlük zerdeçal
alımında belirli bir tavsiye bulunmamaktadır. Mevcut araştırmalara
dayanarak, önerilen günlük alım büyük ölçüde tedavide kullanıldığı duruma
bağlıdır.
·
Yetişkinlerin çoğunda
yapılan araştırmalar günde üç kez 400 ila 600 mg (mg) saf zerdeçal tozunun
güvence altına alınmasını veya gübrelenmiş veya kurutulmuş zerdeçal kökünün
günde 1-3 gramı (g) güvenliğini desteklemektedir. Zerdeçalın kendinize
ızgarasını koymak, saf bir ürün sağlamak için en iyi yoldur.
·
Zerdeçal
çayının dokuz potansiyel faydası
·
İçerdiği zerdecal
çayın çeşitli faydalar getirdiğine inanılıyor; bunların dokuzu burada daha
ayrıntılı olarak anlatılmaktadır.
1. Artrit semptomlarını
azaltır.
Bir anti-inflamatuar olarak,
curcumin artritin en belirgin belirtilerini azaltmaya yardımcı
olabilir .
Bir 2017 çalışma kendisinin
bildirdiği ile üzerinden 206 Amerikan yetişkin bulundu romatoid artrit ,
yüzde 63 zerdeçal alındı en popüler ürün olmak üzere semptomlarını yönetmek
için olmayan vitamin takviyeleri kullanılabilir.
2. Bağışıklık fonksiyonunu artırır.
Curcumin, antioksidan ,
anti-inflamatuar, antiviral ve antibakteriyel özellikleriyle bağışıklık
fonksiyonunu iyileştirdiği kanıtlanmıştır .
Curcumin'in bağışıklık modülatörü olarak
rol aldığı gösterildi ve kansere karşı
bağışıklık hücresi işlevini düzenlemeye yardımcı oldu .
3. Kardiyovasküler komplikasyonları azaltmaya yardımcı olur.
Birkaç çalışma, curcuminin,
bir antioksidan ve anti-inflamatuar gibi davranarak yararlı kalp sağlığı
özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir.
Her 2012 Çalışma, koroner
arter bypass ameliyatı, aşılamadan sonra kurkumin günde 4 g alarak 3 gün önce
ve 5 gün, akut miyokard enfarktüs veya riskini azalttığı bulunmuştur kalp krizi ile yüzde 17.
4. Kanseri önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.
Kurküminin klinik olarak en
iyi tedavi edici özelliklerinden biri, kanser önleme eylemidir.
Bir antioksidan ve
anti-inflamatuar olarak, curcumin'in, vücuttaki hücrelerin hasar görme riskini
düşürdüğü, hücre mutasyonları ve kanser riskini azalttığı düşünülmektedir.
Ayrıca, sayısız çalışma,
curcumin'in tümör büyümesini ve kanserli hücrelerin yayılımını sınırlayan
anti-tümör özelliklerine sahip olduğunu göstermiştir.
2014 yılındaki bir tıbbi incelemeye göre ,
"curcumin" ve "kanser" anahtar kelimeleri kullanılarak
2000'den fazla makale yayınlandı. Kemoterapi ve radyasyon terapisi yanında
kanser tedavisi olarak curcumin kullanımı halen araştırılmaktadır.
5. İrritabl barsak
sendromu veya IBS'yi yönetmeye yardımcı olur.
Curcumin uzun süredir
geleneksel ilaçlarda birçok sindirim sistemi için bir tedavi olarak
kullanılmaktadır.
Birkaç çalışma ,
curcumin'in IBS ile bağlantılı ağrıyı azaltmasına yardımcı olabileceğini ve bu
durumdaki kişilerin yaşam kalitesini iyileştirdiğini bulmuştur.
Bir 2012 çalışma sıçanlarda
kurkumin aksi mide boşalmasında olarak bilinen, o ince bağırsak mideden boş
için yiyecek alıp süresini azaltmak yardımcı olduğunu buldu.
6. Alzheimer hastalığını önler ve tedavi eder.
Çalışmalar ,
curcumin'in çeşitli nörodejeneratif koşulların şansını azaltmaya yardımcı
olabileceğini göstermiştir. Antioksidan ve antienflamatuar güçlerinin
hücresel hasarı, iltihaplanmayı ve amiloid birikimlerini veya plakaları azalttığı
düşünülmektedir .
Curcumin, nörodejenerasyona
bağlı yaşa bağlı protein değişikliklerinin bazılarını yavaşlatabilir veya
önleyebilir.
7. Karaciğer hasarına, safra taşlarına karşı korur ve karaciğer
koşullarını yönetir.
Birkaç çalışma , curcumin'in
karaciğer hasarına karşı koruyabileceğini göstermiştir. Kurküminin
potansiyel karaciğer ve safra kesici yararları, karaciğer hücrelerini safra ile
ilişkili kimyasallardan gelen hasardan korurken sindirim sıvısı safra üretimini
artırmayı içerir.
8. Şeker hastalığını önlemeye ve yönetmeye yardımcı olur.
Geleneksel ilaçlar binlerce
yıldır diyabet için zerrecik
kullandı . Hayvan ve insan modellerini kullanan çeşitli çalışmalar,
curcumin takviyesinin anti-diyabet özellikleri olabileceğini göstermiştir.
9. Akciğer
rahatsızlıklarını tedavi etmeye ve yönetmeye yardımcı olur.
Araştırmacılar, curcumin'in
anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerinin, kronik veya uzun süreli akciğer
rahatsızlıklarının semptomlarını azaltmasına yardımcı olabileceğinden
şüpheleniyor.
Bir 2017 tıbbi
yorumu klinik kanıtlar sınırlı olmasına rağmen, kurkumin
tedavisine yardımcı olabileceği sonucuna varmışlardır astım , pulmoner ve kistik fibrozis , akciğer kanseri veya
yaralanmaya ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH).
Zerdeçal çayı nasıl hazırlanır
Zerdeçal bir çay yapmak için, kişi kaynar suyun zerdeçal, rendelenmiş veya pudra ekleyebilir.
Zerdeçal çay, saf
zerdeçal tozu veya ızgaralı veya öğütülmüş kurutulmuş zerdeçaldan
hazırlanabilir. Genellikle çay ürünleri olarak satılan fermente zerdeçal
preparatlar, daha yüksek biyolojik olarak bulunabilen veya emilebilir curcumin
konsantrasyonlarına sahip olduklarını iddia eder.
Zerdeçal çayı yapmak
için izlenecek adımlar şunlardır:
·
4 bardak su kaynatın
·
1-2 çay kaşığı zemin,
rendelenmiş veya toz zerdeçal ekleyin
·
Karışımı yaklaşık 10
dakika kaynatın
·
çayı bir kapa süzün ve
5 dakika kadar soğumaya bırakın
Birçok kişi tadı
geliştirmek veya emiliminde yardımcı olmak için zerdeçal çaylarına ilave
malzemeler koymuştur. Genel katkı maddeleri şunlardır:
·
Tatlım, çayı
tatlandırmak ve karışıma daha fazla anti-mikrobik özellikler vermek için.
·
Kurkümin, sağlıklı
katı yağların çözünmesini gerektirdiğinden , bütün süt, krema, badem sütü,
hindistancevizi sütü ya da 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı veya gai (açıklanmamış tereyağı)
emilimine yardımcı olur.
·
Karabiber emilimini
artırmaya yardımcı olduğu bilinen ve çaya bir lezzet katan piperine içeren
kimyasal.
·
Karışımdaki
antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerin arttırılması ve tadın geliştirilmesi
için limon, kireç veya zencefil.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder