Bütün meyveler gibi karpuz bol
miktarda doğal şeker içerir. Karpuz diyabetli bir kişinin diyetinin bir
parçası olarak yemek yemesi için genellikle güvenlidirken, ne kadar ve ne
sıklıkta yapabildikleri çeşitli faktörlere bağlıdır.
Şeker hastalığı olan insanlar, kararlı
kan şekeri düzeylerini korumak için yemek yemenin doğru türüyle ilgili
kendilerini eğitme ihtiyacının farkındalar.
Meyve ve sebzelerde
yüksek bir diyet yemek önerilir, ancak meyve doğal şekerler içerir ve bu
nedenle şekerli bir kişinin ne kadarını yiyebileceğini öğrenmek için kafa
karıştırıcı olabilir.
Kesilmiş karpuz tek
bir bardak yaklaşık 12 gram
(g) karbonhidrat içerir . American Diabetes
Association , ana yemek başına 60 g kadar karbonhidrat ve
aperitifler için 20 g'a kadar karbonhidrat önermektedir .
Karpuz gibi meyvelerin
diyabetli insanlar için sağlıklı olup olmadığı hakkında basit bir
"evet" veya "hayır" cevabı yok. Bu yazıda karpuzun
beslenme ve sağlığa olan faydalarından ve diyabetli bir kişinin düşünmesi
gereken diğer faktörlere bakıyoruz.
Bu
makalenin içeriği:
·
Karpuzun sağlık yararları
·
Karpuz ve glisemik indeks
·
Diyabet için diğer iyi meyveler
·
Görünüm
Karpuzun sağlık yararları
Karpuz ferahlatıcı,
sulu bir meyvedir ve yaz aylarında ortak bir sağlıklı besin seçeneği. Ama
ne içeriyor?
Karpuz canlandırıcıdır, ancak bütün meyvelerde olduğu gibi doğal şeker bulunmaktadır. |
Karpuz canlandırıcıdır, ancak bütün meyvelerde olduğu gibi doğal şeker bulunmaktadır.
Karpuz, aşağıdakileri
içeren vitamin ve minerallerin mükemmel bir
kaynağıdır :
·
vitamin A
·
C vitamini
·
potasyum
·
magnezyum
·
vitamin B1 ve B6
·
elyaf
·
Demir
·
kalsiyum
·
likopen
A vitamini kalp,
böbrek ve akciğerlerin düzgün çalışmasını sağlar. Aynı zamanda görme ve
göz sağlığını da destekler. 280 gr karpuz porsiyonu, kişinin önerilen
günlük A vitamini miktarının yüzde 31'ini sağlar.
C vitamini güçlü
bir antioksidandır ve
sağlıklı bir bağışıklık sistemini teşvik eder. İyi bir bağışıklık sistemi
soğuk algınlığı ve enfeksiyonları azaltabilir ve belirli kanser türlerini önlemeye
yardımcı olabilir . Bir 280 g karpuz porsiyonu, önerilen
günlük C vitamini miktarının yüzde 37'sini sağlar.
Lif yüksek bir diyet,
sindirim sisteminin iyi çalışmasını ve vücudun toksinleri atmasına yardımcı
olur. Meyve faydalı lifte genellikle yüksektir.
Karpuz fazla suyun
yüzde 90'ından fazladır, yani hidratasyon için mükemmel bir seçimdir. Buna
ek olarak, magnezyum ve potasyum kan dolaşımını artırabilir ve böbrek
fonksiyonlarına yardımcı olabilir. Bir porsiyon karpuz yaklaşık 170
miligram (mg) potasyum içerir.
Karpuz aynı
zamanda yüksek tansiyonu önlemeye
yardımcı olan sitrulin ile özdeş olmayan bir amino asit
içerir . Karpuz veya karpuz ekstraktı içeren düzenli bir diyetin,
yüksek tansiyonun zamanla kötüye gitmesini önlediği düşünülmektedir.
Karpuz ve glisemik indeks
Karpuz için GI değeri 70'in üzerindeyken, şekerli diyabetliler ne kadının yemek yediğine dikkat etmelidir.
Glisemik indeks (GI),
şekerin kan dolaşımına ne kadar çabuk girdiğinin bir ölçüsüdür. Bu ne
kadar hızlı olursa, bir kişinin kan şekeri seviyelerinin hızla yükselip
yükseldiği de o kadar yüksektir.
Gıdalara 1 ila 100
arasında bir sayı veya GI verilir. Rakam ne kadar yüksek olursa, şeker o kadar
çabuk kan dolaşımına girer.
Karpuz 100 g için 72
glikoz vermektedir. GI değeri 70 veya daha fazla olan herhangi bir gıda
maddesi yüksek kabul edilir. Bu nedenle diyabetliler ne kadar karpuz
tükettiklerini dikkatle düşünmelidirler.
Ek olarak, şeker
hastalığı olan insanlar onu fıstık ya da tohum gibi sağlıklı bir yağ ya da
proteinle yemeye çalışmalıdır. Bu birleşim, onları daha uzun süre tutmaya
ve kan şekeri düzeylerindeki etkiyi düşürmeye yardımcı olabilir.
Diyabet için diğer iyi meyveler
Diyabetli bir kişi, en
azından 5 porsiyon meyve ve sebze içeren dengeli, sağlıklı bir diyet yemeye
çalışmalıdır. Meyvelerdeki şeker doğal olarak ortaya çıktığı için
diyabetli kişilerin şekeri eklendiği kadar yakından izlemesi gerekmez.
Bununla
birlikte, meyvelerde ne kadar şeker ve karbonhidrat bulunduğunun farkında
olmak önemlidir . Benzer şekilde, kan şekeri seviyelerinin
çoğalmasına engel olmak için çok fazla meyve yememesi önerilir.
Düşük şeker ve
karbonhidrat seviyesine sahip meyveleri seçmek ve meyve suları ve smoothies
gibi şekerli sıvıların tüketilmesine dikkat etmek önerilir.
Genel bir kural
olarak, daha düşük bir karbonhidrat içeriğine sahip olan meyveler daha düşük
bir GI'ya sahiptir, bu nedenle diyabetli bir kişi daha fazla yiyebilir.
Düşük GI'ye sahip
meyveler şunları içerir:
·
erik - GI 24
·
greyfurt - GI 25
·
şeftali - GI 28
·
kayısı - GI 34
·
armutlar -GI 37
Görünüm
Karpuz, ılımlılıkla
tüketildiği sürece şeker hastalığı olan bir kişiye sağlığa birçok fayda
sağlayabilir ve onun yanında yemiş diğer gıdalara dikkat edilir.
Bir doktorla konuşmak, bir
kişinin diyetlerinde ne kadar şeker yediğini ve ne kadar yemeleri gerektiğini
ve hangi gıdaların diyabetik bir diyet için en uygun olduğunu belirlemenize
yardımcı olabilir.
Şeker rahatsızlığı bir yanlış ve dengesiz beslenme hastalığıdır,modern tıp ta,
YanıtlaSiltedavisi yoktur.Şeker,için Dünya daki en mükemmel doğal ürün Arı sütüdür.Arı sütü,hem doğal insülin salgılayarak hem de
vücuttaki fazla şekeri yakıp enerjiye çevirerek,kan şekerinin normal seviyeye gelmesini temin etmektedir.Tip 1 ve tip 2
diabette,Dünyadaki en üstün ilaçtır.Arısütü kullanarak insülin ve hapların tümünden kurtulan onlarca kişiye şahit oldum.
Diyabet hastalarına verilen arı sütü kürü ile bu hastalarda çok ciddi iyileşme gözlemlenmiştir. Arı sütünün doğal bir
insülin gibi kandaki şekeri yakarak enerjiye dönüştürdüğü ve insülin ihtiyacını azalttığı tespit edilmiştir.
Diyabetlere: Arı sütünün, B3, niasin ve biyotin içermesi, kandaki şeker seviyesinin kontrolüne yardımcı olur.
Yine Şeker için,tedavi edici etkisi bilimsel olarak ıspatlanmış diğer bir Arı ürünü
Polen dir. Polende bulunan vitaminler A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B7, B8, B9, B12, C, D, E, H, P, PP'dir.
Sayısız ŞEKER HASTASI polen kürü yapıyor. Örneğin, Lyon'dan Bayan B. son devrede ileri bir şeker hastası (diabetik) idi
İdrarının litresinde 48 gram şeker ölçüldü. Çeşitli ilaçlar kullanmasına rağmen iyileşme ümidini yitiriyordu. Günde 3 gram
polen yiyerek 15 günlük kür yaptı. İlk kürün sonunda idrardan dışarı atılan şeker %87 düştü. Yenilenen kürler sonunda şeker,
litrede 1 grama indi ve kol, bacak ve bel ÖDEM'leri (ŞİŞLİKLER) ile, Anjindö Puatrini (KALP YETMEZLİĞİ) daha iyi olduğu görüldü."
Fransa Tarım Akademisi - Dr. Alain Caillas ( Polen araştırmaları ile ödül kazanmış )
En büyük sorun doğru ürüne ulaşma ve kullanım yönteminin bilinmemesidir.
Erzurum Ziraat mezunu 33 yıllık Apiterapistim.Ürün temini ve kullanım yöntemleri için 05324063215 ve 05050658499
nolu telefonlarım ve whatsapp tan ulaşabilirsiniz... Saygılarımla.Kadir Onay