Sağlıklı Yaşam Hakkında Detaylı Bilgiler İçeren Blogumuzda Amaçımız herkezin anlayabileceğiz ve sağlıkla alakalı yazılar

SON YAYINLANANLAR

LightBlog
Responsive Ads Here

28 Kasım 2017 Salı

Zeki İnsanların Beyinleri Nasıl Çalışır ?

Akıllı insanların beyinleri nasıl çalışır?
Yeni araştırmalar, akıllı insanların farklı beyin bağlantı biçimlerine sahip olduğunu gösteriyor.
Yeni araştırmalar, akıllı insanların farklı beyin bağlantı biçimlerine sahip olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, ortalama istihbarat seviyesinin üzerinde olan kişilerin beyinleri farklı bir şekilde "kablolu" olduklarına dikkat çekiyor. Yeni bir araştırma, zekanın bazı bölgeler arasındaki bağlantıların artması ve diğerleri arasındaki etkileşimin azalmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.
Almanya'daki Goethe Üniversitesi Frankfurt araştırmacıları, akıllı insanların beyinlerinin nasıl işlediğine dair çok şey düşünüyorlar.
Önceki araştırmalarda, Goethe Üniversitesi Frankfurt Psikoloji Bölümü'nden Kirsten Hilger, Christian Fiebach ve Ulrike Basten, akıllı insanları birbirinden ayıran önemli beyin aktivasyon paternleri olduğunu ortaya koydu.
2015 yılında bu ekip beyindeki frontal ve parietal bölgelerin yüksek bir IQ'lu insanlarda daha etkin şekilde etkinleştirildiğini gösteren bir makaleyayınladı .
Bulguları bu yılın başlarında bildirilen daha yeni bir araştırma , beyindeki anterior insula ve anterior singulat korteksin akıllı bireyler durumunda diğer bölgelerle daha aktif bir şekilde bağlantılı olduğunu da ekledi.
Aynı zamanda, araştırmacılar, yüksek IQ'nun, temporoparietal kavşakta azalmış bir bağlantı ile ilişkili olduğunu belirtti. Söz konusu bağlantı, temporal ve parietal lobların birbirine bağlandığından anlaşılıyor.
Basten, "Bu bölgelerin beyin ağına farklı şekilde topolojik olarak yerleştirilmesi, daha akıllı kişilerin önemli ve ilgisiz bilgileri ayırt etmesini kolaylaştırabilir - ki bu birçok bilişsel zorluk için avantajlı olur", diye belirtiyor Basten.
Bu bulgularla ilgi alan Hilger ve arkadaşları, beynin aktivasyon ve entegrasyon modellerinin daha yüksek bir istihbarat seviyesi ile nasıl korelasyon oluşturduğunu araştırmaya başladı.
Onların yeni çalışmada - sonuçları son zamanlarda dergisinde yayımlanan bilimsel Raporlar -Araştırmacılar etkileşimi diğer bölgeler arasında ıslatılmış iken akıllı insanlar, beynin bazı alanlar arasındaki bağlantı arttığını kaydetti.

Belirgin beyin modülü bağlantı düzenleri

Ekip, hepsi 18-60 yaşları arasındaki 309 katılımcının (110 erkek ve 199 kadın) beyin taramalarını analiz etti. Tam Ölçekli İstihbarat Altındaki puanları WechslerKısaltılmış İstihbarat Ölçeği ile değerlendirildi .
Hilger ve meslektaşları, araştırmalarını insan beyninin "tercihli olarak" birbirleriyle iletişim kurduğu modüllere "bölünmüş" olduğu fikrine dayandırarak, bazı alanların diğerlerinden daha yoğun etkileşime girdiğini düşünüyorlardı. Basten bunu sosyal paylaşım ağlarıyla benzeterek açıklıyor.
"Bu, çoklu alt ağlardan (örneğin, aileler veya arkadaş çevreleri) oluşan bir sosyal ağa benziyor" diyor. "Bu alt ağlar veya modüller içinde bir ailenin üyeleri, diğer ailelerin veya çevrelerin arkadaşlarıyla olduğundan daha güçlü bir şekilde birbirine bağlı."
Basten, "Beynimiz fonksiyonel olarak çok benzer bir şekilde düzenleniyor," diye açıklıyor Basten. "Beyin bölgelerinin alt ağları var - modüller - bunlar diğer modüllerden beyin bölgelerine daha zayıf bağlarla sahipken kendi aralarında daha güçlü bir şekilde birbirine bağlı."
Yeni çalışmada, araştırmacılar, yüksek IQ'lu kişilerin belirli beyin bölgeleri arasında daha güçlü bağlandığını tespit ettiler. Daha spesifik olarak, yazarlar, frontal ve parietal kortekste ve kortikal ve subkortikal bölgelerdeki ağ düğümleri kümelerinin daha kuvvetle birbirine bağlı olduğunu ve daha yoğun şekilde aktif olduğunu belirtti.
Aynı zamanda, ekip bazı beyin bölgelerinin - üstün frontal girus temporoparietal kavşak gibi - "ayrılmış" olduğunu, diğer beyin bölgeleriyle daha az iletişim kurdukları anlamına geldiğini gözlemledi.

Nedensellik nerde yatıyor?

Bu, daha akıllı insanlardaki beyin modülünün içi ve birbirine bağlılığının ilgisiz veya rahatsız edici bilgileri atmaya hazırlandığını önerebilir.
Basten, "Daha akıllı insanlarda bulduğumuz ağ özelliklerinin zihinsel olarak odaklanmamıza, alakasız, potansiyel olarak rahatsız edici girdileri görmezden gelmeye veya bastırmamıza yardım ettiğini varsayıyoruz" şeklinde konuşuyor.
Bununla birlikte, araştırmacılar, nedensellik bulgularının nerede olduğunu söylemenin zor olduğunu belirttiler.
Daha yüksek IQ'lu kişilerin doğal olarak farklı şekilde kablolanmış olabileceğini, bununla birlikte bu bağlantı biçimlerinin, alışılmış şekilde zahmetli bir entelektüel çalışmaya neden olması nedeniyle olabileceğini de belirtti. Bu gelecekteki araştırmalarla çözülmesi gereken bir bilmece.
"Biyolojik yatkınlıkları nedeniyle bazı kişiler akıllı davranışları veya daha zorlu bilişsel görevleri tercih eden beyin ağları geliştiriyor olabilirler ancak bilişsel zorlu görevler için beynin sıklıkla kullanılması, bu kişilerin gelişimini olumlu şekilde etkileyebilir beyin ağları. "
Ulrike Basten
"Şu anda istihbarat hakkında bildiklerimizi göz önüne alırsak," diye ekliyor "her iki işlemin etkileşimi büyük olasılıkla görünüyor."



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

analiytc

Yandex.Metrica